Darbi Lutinānu purvā

foto balvi.lv
foto balvi.lv

2012. gada 17. decembrī Balvu novada Briežuciema pagastā tika atklāta jauna kūdras pārstrādes ražotne saskaņā ar līgumu no 2011. gada 19. decembra starp Balvu novada Pašvaldību un SIA Compaqpeat. Pildot līguma nosacījumus, uzņēmums izstrādāja kūdras pakošanas ceha projektu ražotnei Balvu novada Briežuciema pagastā, pēc individuāla pasūtījuma ir izgatavota un uzstādīta kūdras pakošanas līnija. Pēc līguma nosacījumiem kūdras fasēšana tiks uzsākta 2013.gadā, informē Balvu novada pašvaldība.

2011.gadā Balvu novada Dome izsludināja konkursu par Lutinānu purva nomu. Konkursa viena no pamatprasībām potenciālajam purva apsaimniekotājam tika noteikta jaunu darbavietu radīšana Balvu novadā un kūdras pārstrādes ražotnes izveide.

Saskaņā ar konkursa rezultātiem 2011.gada 19.decembrī starp Balvu novada pašvaldību un SIA „Compaqpeat” tika parakstīts Lutinānu kūdras purva nomas līgums, kurā strikti tika iekļauti konkursa nolikumā noteiktie un SIA „Compaqpeat” piedāvājumā minētie nosacījumi:
-nomniekam par saviem līdzekļiem jāveic pašvaldībai piederošā pievadceļa sakārtošana un uzturēšana;
-nomniekam, pēc derīgo izrakteņu licences saņemšanas, gada laikā jāsāk noņemt kūdras purva apaugums;
-nomniekam gada laikā jāuzceļ kūdras pārstrādes ražotne Balvu novada teritorijā,
-nomniekam 2 gadu laikā pēc derīgo izrakteņu licences saņemšanas jāuzsāk kūdras ieguve.

Gada laikā uzņēmums SIA „Compaqpeat” ir izpildījis visus iepriekš minētos nosacījumus un veicis kūdras atradnes ietekmes uz vidi novērtējumu, purva inventarizāciju, atlikušo krājumu noteikšanu un purva pases sagatavošanai nepieciešamos darbus, kā arī Valsts vides dienestā saņēmis derīgo izrakteņu ieguves licenci.

Lai nodrošinātu nomas līgumā noteikto – „2 gadu laikā uzsākt kūdras ieguvi”, uzņēmums jau 2012. gadā uzsācis atjaunot kūdras laukus, piebraucamo ceļu un meliorācijas sistēmu purvā. Ir atjaunots piebraucamais ceļš pie purva, pārtīrīti purva galvenie ūdens novadgrāvji, iztīrīti kūdras lauku susināšanas grāvji, atjaunotas ūdens drenāžas sistēmas kūdras ieguves laukos, daļā platības novākts purva apaugums, atjaunots purva ceļš un uzsākta jauna ceļa posma izbūve.

Minēto darbu veikšanai SIA „Compaqpeat” nodarbināja vairākus desmitus Balvu novada iedzīvotāju, tai skaitā skolniekus vasaras brīvlaikā.

Lai nākamajā gadā nodrošinātu kūdras ieguvi visā Lutinānu purva nomas platībā, saskaņā ar līguma nosacījumiem, tiks turpināta kūdras lauku apauguma novākšana, drenāžas atjaunošana un ceļu izbūve.


Написать комментарий