Irākas prezidentu pēc insulta pārved uz Vāciju

foto alsumaria.tv
foto alsumaria.tv

Irākas prezidentu Džalalu Talabani, kurš nedēļas sākumā insulta dēļ nogādāts slimnīcā, ar lidmašīnu pārvieto turpmākai ārstēšanai Vācijā, ceturtdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Vācu ārsti ir novērtējuši Talabani veselību un atzinuši, ka viņa stāvoklis ir pietiekami uzlabojies, lai būtu pieļaujama viņa transportēšana. "Ārstēšana ir nodrošinājusi atbilstošus apstākļus Viņa Ekselences pārvešanai ārpus valsts," teikts prezidenta biroja paziņojumā.

79 gadus vecais prezidents cīnās ar veselības problēmām un jau iepriekš ir ārstēts ārzemēs.

Jau vēstīts, ka Talabani pirmdienas naktī cietis no insulta un nogādāts slimnīcā. Trešdien mediķi vēstīja, ka prezidenta veselības stāvoklis uzlabojas.

Talabani pēkšņā saslimšana raisa bažas par prezidenta aiziešanu no politikas, kurā viņš ir galvenais starpnieks starp šiītu, sunītu un kurdu grupām. Viņš arī palīdzējis mazināt spriedzi strīdā par naftu starp Bagdādi un kurdu autonomiju.

79 gadus vecais Talabani, kurš ir bijušais kurdu partizānu kustības dalībnieks, pēdējos gados cīnās ar veselības problēmām un bieži ārstējas ārvalstīs, norāda BBC. 2008. gadā prezidentam operēja sirdi ASV, bet 2007. gadā Jordānijā viņš ārstējās pēc atūdeņošanās un pārguruma.

Talabani ir piedzīvojis gadu desmitiem ilgušo konfliktu ar centrālo valdību un citiem kurdu grupējumiem. Kādu laiku pirms Sadama Huseina režīma krišanas Talabani pavadīja trimdā.

Galvenokārt ceremoniālos Irākas prezidenta pienākumus Talabani sāka pildīt laika posmā pēc Huseina gāšanas. Viņš bieži iestājās par starpnieku reliģisko un etnisko grupu konfliktos.

Nesen prezidents panāca vienošanos starp Bagdādi un kurdu grupām, lai izbeigtu strīdu par teritorijām pie kurdu pašpārvaldes robežām, norāda BBC.


Написать комментарий