Mediķi: daži protestējošie ģimenes ārsti atteikuši palīdzību slimniekiem

foto busquetagnes.over-blog.com
foto busquetagnes.over-blog.com

Daži ģimenes ārsti, protestējot pret plānotajām izmaiņām mediķu darbā, atteikušies palīdzēt pacientiem ar akūtām saslimšanā, portālu "Delfi" informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Ilze Bukša, norādot – tā ir nekorekta rīcība.

"Ātrie" Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas izsludinātās protesta akcijas pirmajās dienās saņēma vairākus zvanus no pacientiem, kuriem viņu ģimenes ārsts bija atteicis palīdzību akūtas saslimšanas gadījumā un ieteicis izsaukt neatliekamo medicīnisko palīdzību.

Bukša stāsta, ka situācijas, kad ārsti atteikuši palīdzību, ir bijušas dažādas, piemēram, mazi bērni ar paaugstinātu temperatūru, tostarp astoņus mēnešus vecs mazulis ar vairāku dienu temperatūru, sirmgalve, kuru vairākas dienas nomoka temperatūra un klepus, I.grupas invalīde ar pēcoperācijas sāpēm.

"Kompromisi par nozares attīstību un kvalitāti ir jārisina profesionāļiem sēžot pie viena sarunu galda, nevis iesaistot tajā pacientus. Mēs ticam, ka lielākā daļā ģimenes ārstu šajās dienās godprātīgi turpina rūpēties par saviem pacientiem un neliedz tiem konsultāciju vai vajadzīgo palīdzību," saka NMP dienesta direktors Armands Ploriņš.

Taču viņš norāda uz tiem gadījumiem, kad daži ārsti ir rīkojušies negodprātīgi, liekot pacientiem ar ambulatori ārstējamām saslimšanām izsaukt operatīvo dienestu. "Šāda protesta akcija var palielināt NMP brigāžu izsaukumu skaitu, kā rezultātā mediķi var nepagūt laikā ierasties pie pacientiem, kuru dzīvība patiešām ir apdraudēta un svarīga katra minūte. Tāpēc aicinām ģimenes ārstus rast pieņemamāku veidu, kā uzlabot primārās veselības aprūpes kvalitāti, nepieļaujot, ka viņu pacienti un citi dienesti kļūst par protesta akcijas ķīlniekiem," mudina Ploriņš.

Jau vēstīts, ka Latvijas Ģimenes ārstu asociācija pēc neveiksmīgām sarunām ar premjeru Valdi Dombrovski (envy) par valdības plānotajām izmaiņām ārstu darbā, otrdien oficiāli izsludinājusi protesta akciju un aicina visus Latvijas ģimenes ārstus no rītdienas doties "atpūtā" - trīs dienas neejot uz darbu.

Izmaiņas paredz turpināt palielināt ģimenes ārstu pienākumus bez nepieciešamā finansējuma, apgrūtinot sniegt palīdzību mūsu pacientiem, uzskata asociācija.

Ārsti gan solīja protestēt tā, lai neciestu pacienti.


Написать комментарий