Mencu nozvejas kvotu ārpus ES ūdeņiem Latvijai nesamazinās

foto nextgentactics.com
foto nextgentactics.com

Ceturtdien Eiropas Savienības (ES) Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomē Briselē apstiprinātas Latvijas zvejas kuģu nozvejas kvotas tāljūrā ārpus ES ūdeņiem, portālu "Delfi" informēja Zemkopības ministrijā.

Zemkopības ministre Laimdota Straujuma Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sēdē uzstāja, ka Latvijai nedrīkst samazināt mencu nozvejas limitu tāljūrā 2013.gadā, un padome šo prasību respektēja. "Nav pieļaujama Latvijas mencu nozvejas kvotas daļēja pārdale par labu Norvēģijai, jo Latvijai nav zvejas iespēju apmaiņa ar Norvēģiju. Pie tam kvotas samazinājums Latvijai būtu pretrunā ar Latvijas iestāšanās Eiropas Savienībā brīdī noteikto zvejas iespēju sadalījumu," uzsvēra Straujuma.

Zemkopības ministrija panākusi šādas nozvejas kvotas Latvijas zvejniekiem tāljūrā 2013. gadā Atlantijas okeāna ziemeļu daļā: makrele – 95 tonnas; menca – 157 tonnas; sarkanasaris – 1937 tonnas; īsspuru kalmārs – 128 tonnas; ziemeļu garnele – 96 tonnas; paltuss – 44 tonnas.

22.oktobrī ES Lauksaimniecības un zivsaimniecības ministru padomes sēdē Luksemburgā apstiprinātas nozvejas kvotas Baltijas jūrā un Rīgas jūras līcī 2013.gadā, kas ir saskaņā ar Latvijas prasībām šajā jautājumā.

Uz nākamo gadu, salīdzinot ar 2012.gadā pieejamajiem apjomiem, Latvijas zvejniekiem paredzēts kvotu pieaugums brētliņu zvejā par 11% un reņģu zvejā Baltijas jūrā par 15%, kā arī saglabājas nemainīgas reņģu zvejas iespējas Rīgas jūras līcī. Samazinājums paredzēts lašu zvejā par 11% un mencu zvejā attiecīgi Austrumu daļā par 9%, Rietumu daļā par 5,9%.

Tomēr samazinājumi būtiski neietekmēs Latvijas zvejniekus, jo tie nav aktīvi lašu zvejā, savukārt mencu samazinājumu varētu kompensēt no 2012. gada pārceltā Latvijas neizmantotā šīs sugas kvotas daļa, norāda ministrija.


Написать комментарий