„Daugavpils lepnums” Elizabete Limanovska: Sāku spēlēt šahu, lai attīstītu loģisko domāšanu

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Pirms nedēļas Daugavpils pilsētas domes lielajā zālē notika zīmējumu un eseju konkursa „Daugavpils lepnums 2012” noslēguma pasākums. Mūsu pilsētai tiešām ir, ar ko lepoties.

Par vienu no konkursa uzvarētājām kļuva Krievu vidusskolas-liceja skolnieces Santas Strautmanes eseja, kas tika uzrakstīta sociālo zinātņu skolotājas Marinas Drozdas uzraudzībā un veltīta klasesbiedrenei Elizabetei Limanovskai, kura tika nosaukta par „prieka un pozitīvu emociju iemiesojumu”. Šīs divpadsmitgadīgas meitenes vārds daugavpiliešiem ir labi zināms, jo viņa vairākkārt kļuvusi par dažāda līmeņa šaha sacensību laureātu.
Elizabete pastāstīja portālam Gorod.lv par šahu, mācībām un hobijiem.

„Mana šaha dzīve sākās, kad 3 gadu vecumā vectētiņš Nikolajs parādīja man šaha figūras un iemācīja spēlēt. Kad sāku pirms 1.klases apmeklēt sagatavošanas nodarbības Krievu vidusskolā-licejā, matemātikas skolotājs ieteica man attīstīt loģisko domāšanu. Tolaik mans vecākais brālis Elvis jau apmeklēja mūsu Šaha klubu, tāpēc nebija problēmas izdomāt, kā es varētu attīstīt loģisko domāšanu – 5 gadu vecumā sāku apmeklēt Šahu klubu.

Sacensībās sāku piedalīties no sešu gadu vecuma, bet 8 gadu vecumā kļuvu par jaunāko Latvijas čempioni apakšgrupā līdz 10 gadiem. Tolaik mani trenēja starptautiskais lielmeistars Juzefs Petkēvičs, ar kuru man izveidojās labas un uzticības pilnas attiecības, kas ir ļoti svarīgi.

2011.gadā tiku uzaicināta trenēties Rīgas šaha skolā, kurā trenējos arī pašlaik, sadarbojos ar starptautisko lielmeistaru Artūru Neikšānu. Pateicoties tam, kļuvu par Eiropas vicečempioni ātrajā šahā. Pateicības rakstu par uzvaru saņēmu no Starptautiskās Šaha federācijas prezidenta Kirsana Iļumžinova rokām. Tikšanās ar viņu man bija ļoti svarīga, jo viņš izrādījās saskarsmē vienkāršs cilvēks, nevis superzvaigzne – izrādīja interesi par maniem sasniegumiem, hobijiem un nākotnes plāniem. Šogad piedalījos Eiropas čempionātā šahā, kas norisinājās Prāgā.

Nākotnē gribētu kļūt par sporta meistara kandidātu un spēlēt vēl labāk: iemācīties ātri domāt, jo man parasti pietrūkst laika.

Manuprāt, pateicoties šaham esmu attīstījusi loģisko domāšanu un tas ļoti palīdz mācībās. Protams, šahs aizņem daudz laika, nodarbojos ar to 2-4 stundas katru dienu. Kaut arī šahs nav saistīts ar stingtu režīma ievērošanu, cenšos iet gulēt vienā laikā – plkst.10:00”, - pastāstīja Elizabete Limanovska.

Vēlos piebilst, ka, neskatoties uz vairākiem iegūtiem tituliem, meitene neuzvedas kā „zvaigzne”. Elizabete ir labi audzināta, ļoti vienkārši un dabiski pastāstīja par saviem sasniegumiem. Viņa paspēj ne tikai nodarboties ar šahu, bet arī labi mācās Krievu vidusskolas-liceja 6.klasē, viņas vidējā balle ir 8,6, viņa dejo hiphopu Stoptime Dance Studio, nodarbojas ar snūkeru un apmeklē Bērnu un jauniešu skolas „Jaunība” Modes skolu. Tāds ir „Daugavpils lepnums 2012”!


Написать комментарий