Gada nogalē budžeta tēriņi pieaug; uzkrātais pārpalikums sarucis līdz 202 miljoniem latu

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Novembrī budžeta izdevumi turpinājuši pieaugt, bet kopbudžeta pārpalikums samazināties. Šādas izmaiņas jau bijušas sagaidāmas iepriekš, un, neraugoties uz izdevumu pieaugumu, kopbudžetā gada 11 mēnešos saglabājies pārpalikums 202 miljonu latu apmērā - 5,223 miljardu latu ieņēmumiem pārsniedzot 5,020 miljonu latu izdevumus, portālu "Delfi" informēja Finanšu ministrijā (FM).

Jau ziņots, ka oktobrī konsolidētā kopbudžeta pārpalikums samazinājās par 63,1 miljonu latu un desmit mēnešos veidoja 278,2 miljonus latu. Analizējot kopbudžetu par šā gada 11 mēnešiem, FM secina, ka labākas tautsaimniecības izaugsmes ietekmē turpinājusies arī sekmīga nodokļu ieņēmumu izpilde. Savukārt izdevumu līmenis bija ievērojami augstāks, kas apstiprina jau iepriekšējos gados novērotās tendences, kā arī valsts budžeta grozījumu ietekmi.

Pašvaldību budžetā izdevumu pieaugums bija straujāks nekā ieņēmumu kāpums, tāpēc vienpadsmit mēnešos izveidojās deficīts 3,5 miljonu latu apmērā, un, salīdzinot ar attiecīgo periodu 2011.gadā, bilance pasliktinājās par 19,6 miljoniem latu. Tiek prognozēts, ka decembrī pašvaldību budžetā būs deficīts, un kopumā gadā tas varētu pieaugt līdz aptuveni 35 miljoniem latu.

Savukārt straujāks ieņēmumu pieaugums salīdzinājumā ar izdevumu palielināšanos noteicis labāku valsts konsolidētā budžeta bilanci, kas šā gada vienpadsmit mēnešos, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, uzlabojusies par 392,4 miljoniem latu, savukārt pārpalikums veidoja 205,5 miljonus latu. Prognozējot 2012.gada izpildi, sagaidāms, ka valsts konsolidētā budžeta bilance būs tuvu sabalansētam līmenim, norāda FM.

Nodokļu ieņēmumi gada 11 mēnešos bijuši par 389,7 miljoniem latu jeb 10,8% vairāk, salīdzinot ar attiecīgo periodu pērn, un kopā veidoja 3,984 miljardus latu. Turklāt janvārī – novembrī ieņēmumu pieaugums par 119,6 miljoniem latu jeb 19,4% bija vērojams arī saņemtajos maksājumos no Eiropas Komisijas par deklarētajiem izdevumiem Eiropas Savienības fondu projektu īstenošanai. Tāpat augstākus kopbudžeta ieņēmumus noteica nenodokļu ieņēmumu pieaugums, kas pamatā ir saistīts ar neizlietoto budžeta līdzekļu atmaksāšanu, norāda FM.

Kopš šā gada vidus pašvaldību konsolidētajā budžetā ik mēnesi bija vērojams deficīts, kā rezultātā samazinājās uzkrātais pārpalikums, vienpadsmit mēnešos veidojot deficītu, kur izdevumi (1,244 miljardi latu) pārsniedza ieņēmumus (1,240 miljardus latu). Šādas tendences skaidrojamas ar straujāku izdevumu kāpumu salīdzinājumā ar ieņēmumu pieaugumu.

Pašvaldību budžeta ieņēmumos lielākās izmaiņas, salīdzinot ar 2011.gada atbilstošo periodu, nodrošināja nodokļu ieņēmumu pieaugums par 59,4 miljoniem latu jeb 8,5% un transfertu no valsts pamatbudžeta samazināšanās par 41,4 miljoniem latu jeb 10,3%.

Savukārt izdevumi, salīdzinot ar 2011. gada vienpadsmit mēnešiem, šā gada janvārī – novembrī pieauga gandrīz visās pozīcijās (precēm un pakalpojumiem, atalgojumam, subsīdijām un dotācijām, kapitālajiem izdevumiem), turpretī izdevumi sociālajiem pabalstiem bija ievērojami zemāki, secina FM.

Ministrija arī secina, ka kopbudžeta izpilde, uzskaitot pēc naudas plūsmas, 2012. gadā vērtējama ļoti pozitīvi, tāpēc Finanšu ministrija prognozē, ka vispārējās valdības budžeta deficīts, ņemot vērā korekcijas atbilstoši Eiropas kontu sistēmas metodoloģijai (pēc uzkrājuma principa), būs līdz 1,7% no IKP.


Написать комментарий