No otrā piegājiena apstiprināta programma, kuras ietvaros Daugavpilī darbosies zupas virtuve

foto e-jurmala.lv
foto e-jurmala.lv

Sākot ar nākamo gadu krīzes situācijā nonākušie daugavpilieši (bezdarbnieki, cilvēki ar speciālām vajadzībām un maznodrošinātās personas) varēs saņemt 400 gramus zupas vai putras un 100 gramus maizes katru dienu. 27.decembrī ārkārtas sēdes gaitā Sociālo jautājumu komitejas deputāti pieņēma lēmumu par sociālās rehabilitācijas programmas „Karstais ēdiens – veselīga vide”, kuras ietvaros notiks arī lekcijas.

Atgādināsim, ka 6.decembrī lēmuma projekts par programmas īstenošanu netika atbalstīts. Komitejas priekšsēdētājs Viktors Butāns aicināja deputātus neapstiprināt tik slikti sagatavoto lēmuma projektu. V.Butāns atzīmēja, ka tā saucamā zupas virtuve nav sociālā rehabilitācija, kuras ietvaros tika plānots realizēt projektu, bet sociālās palīdzības veids. Deputātu nepārliecināja paskaidrojumi, ka zupas virtuves ietvaros tiktu sniegti arī medicīniskie pakalpojumi un citas konsultācijas.

Savukārt ārkārtas sēdē tika iesniegti nedaudz pārstrādāti dokumenti, un ar balss vairākumu lēmums tika apstiprināts. Uzdodot vairākus jautājumus par to, cik minētā ideja ir fiziski realizējama, komitejas priekšsēdētājs balsojumā atturējās, vēlāk paskaidrojot žurnālistiem: „Zupas virtuves izveidi nevar saukt par sociālās rehabilitācijas programmu. Lietas jāsauc īstajos vārdos – tā ir zupas virtuves izveides programma. Tā arī nesapratu, kāpēc programmu nevarēja tā nosaukt. Kāpēc pie mums katrs labs darbs apaug ar dažādām nevajadzīgām lietām? Kas klausīsies šīs lekcijas tādā veidā, kā tās tika pasniegts? Labi, ka lekcijām nevajag iedalīt papildus līdzekļus. Piemēram, Rīgā nekautrējas zupas virtuvi tā arī saukt. Attiecībā uz pusdienu izmaksām, sākotnēji pieprasītā summa bija vienkārši fantastiska, tāpēc jautājums tika precizēts. Notiks iepirkumu procedūra, kuras gaitā tiks apstiprināta zemākā no piedāvātajām summām”.

Jāatzīmē, ka, saskaņā ar deputātiem iesniegto informāciju, programmas mērķis ir uzlabot krīzes situācijā nonākušo cilvēku dzīves un veselības kvalitāti un izglītības iespējas. Programma esot nepieciešama, jo dzīve ir neparedzama un katrs cilvēks var nonākt sarežģītā situācijā un palikt bez iztikas līdzekļiem.

Runājot par karsto pusdienu priekšrocībām, speciālisti atzīmē, ka maznodrošinātās personas saņems karstus ēdienus, nevis vienveidīgas pārtikas pakas, kuru produktus bieži viens nevar pagatavot bez papildus komponentiem.

Apstiprinātā programma paredz ne tikai iespēju saņemt ēdienu, bet arī tiesības iziet pirmo medicīnisko apskati pedikulozes noteikšanai, rekomendācijas griezties medicīniskajās iestādēs pēc profilakses apskates, iespēju saņemt konsultācijas par nakts patversmes pakalpojumiem. Programma tiks īstenota sociālajā nakts patversmē, kas atrodas Šaurā ielā 23, Daugavpilī. Programmas realizācijai nepieciešamā summa kļūs zināma pēc iepirkuma rīkošanas nākamā gada sākumā.


Написать комментарий