Saakašvili atteicās veikt amnestiju pret politieslodzītajiem

foto foreignpolicy.com
foto foreignpolicy.com

Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili atteicās parakstīt likumprojektu par amnestiju, to nesen izskatīja parlaments, vēsta laikraksts Civil Georgia. Likumprojekts būs iesniegts parlamentam atkārtotai izskatīšanai, vēsta lenta.ru.

Prezidents neparakstīja likumprojektu divu punktu dēļ. Pirmkārt, bija samazināts cietumsods daudzām ieslodzītām  personām, kuras bija notiesātas par dažādiem noziegumiem, tai skaitā, par dzimumnoziegumiem. „Amnestēto sarakstā bija arī iekļauti pedofili, lai deputāti ņem uz sevi atbildību par doto lēmumu, bet es netaisos amnestēt šīs personas, jo es nepieļauju tādu izturēšanos pret bērniem,” citē prezidentu aģentūra „Trend”.

Prezidentu arī neapmierināja politieslodzīto amnestijas noteikumi, notiesāto saraksts parlamentā jau bija sagatavots agrāk, tur bija iekļautas personas, kuras pārstāvēja opozīciju Saakašvili valdības laikā.

„Es ceru, ka viņus laiž no cietuma par spīti man, bet ne pēc Krievijas pasūtījuma. Ja tādā lielā skaitā pieprasa amnestēt aģentus no Krievijas, tad tas ir par spīti man, nevis pēc Krievijas pasūtījuma,” apgalvoja prezidents.

Lielākā daļa balsu Gruzijas parlamentā pieder koalīcijai „Gruzijas sapnis”, kuru pārstāv miljardieris B.Ivanašvili. Pēc tā, kad politiķis guva vairākumu parlamentā, viņa partijas biedri kļuva par politieslodzītajiem.

Sarakstā bija iekļauti 200 personas, tās piedalījās 2007. un 2011.gada mītiņos. Sarakstā arī iekļuva 11 notiesātie par spiegošanu lietā „Enver”.
21.decembrī Gruzijas parlaments pieņēma likumu „Par amnestiju”, kurš attiecās vairāk nekā uz 3000 cilvēku. Deputāti nolēma, ka 190 politieslodzīto jāamnestē, bet 25 jāatbrīvo no kriminālatbildības.

Pašlaik parlamentā „Gruzijas sapnis” koalīciju pārstāv 83 deputāti (no 150). Prezidenta kustībā „Vienotā nacionālā kustība” pārstāv 56 deputāti un 11 deputāti ir neitrāli.
Lai apstrīdēt prezidenta veto tiesību, parlamenta sēdē jānobalso vismaz 89 deputātiem „pret”. „Gruzijas sapnis” varēs saņemt balsis no iepriekš minētajiem 11 deputātiem. Tādā veidā prezidenta pretinieki varēs apstiprināt jauno likumprojektu, neskatoties uz prezidenta iebildumiem.


Написать комментарий