ASV noturas uz «fiskālās klints» malas

фото gazeta.ru
фото gazeta.ru

ASV Kongresa Pārstāvju palāta atbalstījusi vienošanos, kurai jāattur no tā sauktās fiskālās klints iestāšanās – straujas nodokļu palielināšanās un budžeta izdevumu samazināšanās.

Iepriekš ASV likumdevēji ilgāku laiku nespēja vienoties par nepieciešamajiem pasākumiem, kas izraisīja bažas par iespēju, ka valstī iestāsies recesija.

Pārstāvju palāta atbalstījusi vienošanos, kas iepriekš bija panākta starp ASV prezidenta Baraka Obamas administrāciju un Senātu. Vienošanās ietvaros paredzēta nodokļu paaugstināšana ASV iedzīvotājiem, kas saņem vairāk nekā 400 tūkstošus ASV dolāru, kā arī uz diviem mēnešiem atlikta valsts budžeta izdevumu automātiska samazināšana.

Par «fiskālo klinti» dēvēti iespējamie ekonomiskie efekti, kuri ASV draudēja iestāties gada sākumā, kad izbeidzas vairāku nodokļu samazinājumu darbības laiks, kā arī stājas spēkā valsts budžeta deficīta samazināšanas pasākumi. Paredzēts, ka ASV budžeta deficīts, saskaņā 2011. gadā panāktu vienošanos, šogad tiks samazināts par 600 miljardiem dolāru. Kā ASV «fiskālās klints» iestāšanās sekas tika prognozēta recesija, kura varētu atstāt sekas arī uz pasaules un eirozonas ekonomiku.

ASV Kongresa Pārstāvju palāta atbalstījusi vienošanos ar 257 balsīm par, savukārt 167 balsis tikušas nodotas pret likumprojektu. Balsojums noticis pirms finanšu tirgu atvēršanas.

Iepriekš ASV likumdošanas izmaiņas, kas neļautu iestāties «fiskālajai klintij», neizdevās pieņemt galvenokārt demokrātu un republikāņu nesaskaņu dēļ. Demokrāti centās palielināt nodokļu slogu bagātākajiem amerikāņiem, nosakot, ka nodokļu palielināšana attieksies uz tiem valsts iedzīvotājiem, kuri saņem vairāk nekā 250 tūkstošus dolāru. Tam savukārt nepiekrīt republikāņi, norādot uz citiem izaugsmes veicināšanas aspektiem.

2011. gada nogalē ASV politiķi pēc ilgām sarunām vienojās par valsts parāda samazināšanas pasākumiem. Ilgā nespēja vienoties izraisīja neskaidrību, kas starptautiskajai kredītreitingu aģentūrai Standard & Poor’s lika samazināt ASV augsto AAA reitingu.


Написать комментарий