Ziemeļkorejā gatavojas «pārmaiņu vējiem»

foto kasjauns.lv
foto kasjauns.lv

Ziemeļkorejas vadītājs Kims Čenuns kā savas valdīšanas otrā gada galvenās prioritātes nosaucis ekonomiskās situācijas uzlabošanu un labāku attiecību panākšanu ar Dienvidkoreju, tādējādi signalizējot par iespējamu Ziemeļkorejas ārpolitikas kursa maiņu.

«Valsts industriāla revolūcija sakņojas zinātniskā un tehnoloģiskā apvērsumā, kas savukārt, ir taisnākais ceļš uz ekonomisko izaugsmi,» savā jaungada televīzijas uzrunā sacīja K. Čenuns. Ziemeļkorejas vadītājs norādīja uz raķetes palaišanu kosmosā aizvadītajā gadā, uzsverot, ka kosmosa iekarošanai līdzvērtīgas pūles jāpieliek arī ekonomiskās izaugsmes veicināšanā.

K. Čenuns arī aicināja samazināt saspīlējumu abu Koreju starpā. «Konfrontācijas izbeigšana starp Dienvidiem un Ziemeļiem ir galvenā nācijas sašķeltības izbeigšanas un apvienošanās atslēga,» K. Čenuna sacīto citē New York Times. Ziemeļkorejas vadītājs kā pamatu attiecību uzlabošanai abu valstu starpā nosauca noslēgto līgumu ievērošanu.

Savā jaungada uzrunā K. Čenuns lielu uzmanību veltījis valsts bruņotajiem spēkiem, norādot, ka aizsardzības sektoram lielos daudzumos jāattīsta mūsdienīgas tehnoloģijas, lai varētu nodrošināt militāro varenību. «Tikai gadījumā, ja tiek sasniegts militārs pārsvars, ir iespējams attīstīt plaukstošu valsti un aizsargāt iedzīvotāju laimi un drošību,» klāstīja K. Čenuns.

Eksperti norāda, ka K. Čenuna televīzijas runa ir pirmā Ziemļkorejas līdera uzruna pēdējo 19 gadu laikā un liecina, ka valsts vadītājs vēlas atdarināt sava vectēva – Kima Irsena - valdīšanas stilu. Pirmajā gada pēc stāšanās amatā, K. Čenuns no amatiem valsts iestādēs atlaidis dažas augsta ranga konservatīvi noskaņotas amatpersonas un paaugstinājis amatā mēreni noskaņotus.

Par iespējamām izmaiņām Ziemeļkorejā liecina arī tas, ka šogad pirmo reizi tika sarīkotas oficiālas jaungada sagaidīšanas svinības Phenjanā. Valsts galvaspilsētas iedzīvotājus priecēja svētku uguņošana un mūzikas pasākumi.


Написать комментарий