Zelta cena pieaugusi jau 12 gadus pēc kārtas

foto 212access.com
foto 212access.com

2012.gadā zelta cena pieaugusi 6,24% eiro izteiksmē un 8,26% ASV dolāru izteiksmē.

Šis bijis jau divpadsmitais gads pēc kārtas, kad zelta cena ASV dolāru izteiksmē pieaugusi. Tikmēr eiro izteiksmē zelta cena pieaugusi jau astoto gadu pēc kārtas, stāsta stāsta finanšu kompānijas Tavex vecākais finanšu tirgus analītiķis Jānis Stukuls.

Pēc viņa teiktā galvenie iemesli zelta cenas pieaugumam bija neskaidrība par Pasaules vadošo ekonomiku attīstību, saspīlētā situācija Irānā gada sākumā kā arī vadošo valstu centrālo banku aktivizējošās monetārās politikas (ASV, eirozonas, Anglijas, Japānas un citu valstu centrālās bankas ievērojami palielināja naudas apjomu ekonomikā).

Tāpat zelta cenas pieaugumu stimulēja arī vairāku valstu centrālo banku zelta rezervju palielināšana un slavenu investoru (Džons Paulsons, Džordžs Soross, Bils Gross, u.c.) zelta pirkšana un pozitīvie tirgus komentāri viedokļu paziņojumi.

Analītiķis uzskata, ka arī 2013.gadā zelta fundamentālie rādītāji ir pozitīvi – centrālās bankas turpina savas aktivizējošās monetārās politikas programmas, Pasaules ekonomikā saglabājas neskaidrība gan par eirozonas, gan ASV un Ķīnas ekonomiku attīstību. Tāpat, vairāku valstu centrālās bankas turpina izmantot zelta cenu vājumu un palielināt savas zelta rezerves. Arī liela daļa vadošo investīciju banku analītiķi sagaida, ka 2013.gadā zelta cena pieaugs un, iespējams, pat pārsniegs 2000 ASV dolāru atzīmi par unci, pieļauj tirgus speciālists.

 


Написать комментарий