Jau nākamnedēļ cūku mēra karantīnas zonas varētu tikt atceltas

foto ir.lv
foto ir.lv

Šodien Pārtikas un veterinārais dienests sāk atkārtotas pārbaudes un mājas cūku asins paraugu ņemšanu klasiskā cūku mēra inficētajā teritorijā noteiktajās aizsardzības un uzraudzības zonās esošajās saimniecībās.

Ja laboratorisko izmeklējumu rezultāti cūku asinīs neuzrādīs klasiskā cūku mēra antivielas vai vīrusu, jau nākamnedēļ aizsardzības un uzraudzības zonas varētu tikt atceltas.

Mājas cūkām konstatētā klasiskā cūku mēra dēļ PVD ap slimības skartajām saimniecībām Piedrujas un Svariņu pagastos ir noteicis aizsardzības zonu (3 km rādiusā) un uzraudzības zonu (10 km rādiusā).

PVD turpina saimniecību pārbaudes klasiskā cūku mēra inficētajā teritorijā, kurā ietilpst sekojoši Latvijas novadi - Kārsavas, Baltinavas, Rugāju, Balvu, Viļakas, Ciblas, Zilupes, Dagdas, Aglonas, Krāslavas, kā arī 12 Daugavpils novada pagasti - Višķu, Ambeļu, Biķernieku, Naujenes, Dubnas, Maļinovas, Tabores, Vecsalienas, Salienas, Skrudalienas, Laucesas, Demenes, trīs Rēzeknes novada pagasti – Kaunatas, Pušas un Mākoņkalna, septiņi Ludzas novada pagasti - Istras, Rundēnu, Pildas, Nirzas, Ņukšu, Isnaudas, Briģu un divi Alūksnes novada pagasti – Pededzes un Liepnas.

Saimniecībām, kuras atrodas slimības inficētajā teritorijā, jānodrošina cūku turēšana telpās, izslēdzot to kontaktu ar meža dzīvniekiem. Pie ieejas dzīvnieku novietnē jābūt dezinfekcijas paklājiem. Mājas cūku pārvietošana karantīnas zonā ir jāsaskaņo ar PVD. Aizliegts laist pārtikas apritē karantīnas zonā nomedīto mežacūku gaļu.

Līdz šim klasiskā cūku mēra inficētajā teritorijā PVD ir pārbaudījis 1412 saimniecības. Jauni mājas cūku saslimšanas gadījumi ar klasisko cūku mēri nav konstatēti.

PVD aicina mājas cūku turētājus sekot līdzi cūku veselības stāvoklim un nekavējoties informēt veterinārārstu, ja cūkas izskatās neveselas vai nobeidzas.

Slimības ierosinātāju no novietnes uz novietni var pārnest ar piesārņotu barību, ūdeni, inventāru, apģērbu un transporta līdzekļiem, termiski neapstrādātām, cūkgaļu saturošām virtuves ēdienu atliekām.

Lai ierobežotu klasiskā cūku mēra izplatīšanos mežacūku populācijā, PVD nākamā gada pavasarī plāno veikt mežacūku vakcinēšanu pret klasisko cūku mēri, taču, lai slimību izskaustu, šādas vakcinācijas kampaņas būs jāorganizē vēl vairākus gadus.

Klasiskais cūku mēris ir lipīga infekcijas slimība, ar kuru slimo kā meža, tā arī mājas cūkas. Slimības pazīmes – augsta ķermeņa temperatūra (40°C), konjunktivīts, kustību koordinācijas un centrālās nervu sistēmas darbības traucējumi. Uz saslimušā dzīvnieka ādas - īpaši uz ausīm, astes, vēdera un kāju iekšpusē, novērojami asins izplūdumi. Slimās sivēnmātes var abortēt, sivēni piedzimt vārgi, atsevišķos gadījumos – nedzīvi. Saslimšana parasti beidzas ar cūku nobeigšanos.
Klasiskais cūku mēris nav bīstams cilvēkiem.
 


Написать комментарий