Tā kā ģimeņu daudz, pabalstu pārrēķini var kavēties līdz aprīļa sākumam

foto ventspils24.lv
foto ventspils24.lv

No šā gada pirmās dienas sākto jauno kārtību, kas paredz lielākus pabalstus vecākiem ar maziem bērniem, ģimenes savā makā izjutīs jau drīzumā – daļai pabalsti būs pārrēķināti jau janvārī, bet citiem – ne vēlāk kā līdz šā gada 1. aprīlim.

"Tā kā saņēmēju ir ļoti daudz, var būt neliela kavēšanās," teic Zane Brīvmane, Labklājības ministrijas (LM) sabiedrisko attiecību pārstāve. LM arī norāda: lai saņemtu pārrēķinātos pabalstus, nekur nav jāvēršas, tikai jāgaida, kad tos pārskaitīs.

No šā gada sākuma no pašreizējiem 50 latiem līdz 100 latiem dubulto minimālo bērna kopšanas pabalsta apmēru sociāli neapdrošinātām personām no bērna dzimšanas līdz gada vecumam, kā arī līdz 100 latiem ceļ vecāku pabalsta minimālo apmēru sociāli apdrošinātajiem no bērna dzimšanas līdz gada vecumam. No pašreizējiem 30 latiem līdz 100 latiem paaugstina bērna kopšanas pabalsta apmēru par bērniem vecumā no gada līdz pusotram. No pusotra līdz divu gadu vecumam pabalsta apmērs saglabāsies 30 latu. Divkāršoti tiek arī maternitātes, paternitātes un vecāku pabalsta jeb tā saukto māmiņalgu izmaksas griesti. Proti, mēneša griezumā līdz šim vecāku pabalstu griesti bija 350 latu plus 50% no aprēķinātās summas, kas pārsniedz šo apjomu, bet nākamgad griesti būs 700 latu plus 50% no summas, kas to pārsniedz.

"Tiem, kam ir piešķirts pabalsts līdz šā gada 1. janvārim, pēc jaunajām normām maksās pārrēķinus bez personas iesnieguma rakstīšanas," saka Jevgēnija Briķe, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras Pabalstu metodiskās vadības daļas vadītāja. 

Personām, kurām pabalsts vai piemaksa piešķirta līdz pērnā gada beigām, bet tā izmaksa turpināsies arī pēc 2013. gada 1. janvāra, pabalsta apmērs tiks pārrēķināts no 2013. gada 1. janvāra un starpība izmaksāta līdz 2013. gada 1. aprīlim. Pabalstu palielināšana ir viens no atbalsta pasākumiem demogrāfiskās situācijas uzlabošanai. Gan šiem atbalsta pasākumiem, gan citiem šogad plānoti papildu 14 miljoni latu. "Vecāku, maternitātes un paternitātes pabalsti nodrošina zināmu darba ienākumu aizvietojumu sociālā riska situācijās, kad uz laiku pārtraukts darbs un darba ienākumu saņemšana," skaidro Ināra Baranovska, LM Sociālās apdrošināšanas departamenta referente.

Pēdējā gada skaitļi vieš cerības, ka dzimstības rādītāji Latvijā varētu nedaudz uzlaboties – 2012. gada 11 mēnešos Latvijā piedzimuši 18 140 bērnu, kas ir par 774 vairāk nekā 2011. gada attiecīgajā laika posmā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati.


Написать комментарий