Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs aicina uz tikšanos ar tango karali Oskaru Stroku

foto lat.gorod.lv
foto lat.gorod.lv

Sakarā ar to, ka šogad tiek svinēta mūsu izcilā novadnieka Oskara Stroka 120 gadu jubileja, Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzeja darbinieki sagatavojuši O. Strokam veltīto lektoriju „Tikšanās ar tango karali”.

Izcilais komponists, kuru jau dzīves laikā dēvēja par tango karali, dzimis Dinaburgā 1893.gada 6.janvārī (24.decembrī saskaņā ar veco stilu) un bija jaunākais bērns astoņu bērnu ģimenē, viņa tēvs arī bija mūziķis.

O.Stroks plašu atpazīstamību un publikas mīlestību guva pagājušā gadsimta 30.gados. „Ak, šīs melnās acis!”, „Mēness rapsodija”, „Saki, kāpēc?”, „Pēdējais tango” Leonīda Utjosova, Allas Bajanovas, Pjotra Ļeščenko, Klavdijas Šuļženko, Izabellas Jurjevas un citu mākslinieku izpildījumā bija ārkārtīgi populāras tango melodijas.

Tiesa, pēc Otrā pasaules kara beigām Oskara Stroka skaistu deju mūziku uzskatīja par bezsaturīgu, un vairāk nekā 300 tango un citu skaņdarbu autoru izslēdza no Latvijas komponistu apvienības.

Visi interesenti, kuri vēlas vairāk uzzināt par tango karali, tiek laipni aicināti apmeklēt lektoriju Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā, kura laikā varēs saņemt informāciju par O.Stroka dzīvi un daiļradi, izbaudīt viņa radītās melodijas un aplūkot fotogrāfijas.

Pēc muzeja darbinieku vārdiem, šāda veida lektoriji notiks visa gara garumā un galvenokārt ir domāti skolas vecuma apmeklētājiem. Taču, neapšaubāmi, tie varētu ieinteresēt arī studentus un pieaugušos pilsētniekus. Lekciju norises laiks būs atkarīgs no saņemto pieteikumu daudzuma.


Написать комментарий