2012.gada kopsavilkums: Ministrs E.Sprūdžs piesaistīja Latvijas uzmanību Daugavpilij un Latgalei

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

2012.gada 11.aprīlī Daugavpilī norisinājās reģionālais forums „Iespēju Latgale”, kura mērķis bija iepazīstināt iedzīvotājus ar mūsu depresīvā reģiona attīstības plāna izstrādi. Foruma norises laikā daudzi bija pārsteigti par informācijas pasniegšanas veidu un īsti neticēja vārdiem par Latgales, tostarp arī Daugavpils atbalstu.

Foruma piedalījās trīs Latvijas ministri – vides aizsardzības un reģionālas attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs, ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts un labklājības ministre Ilze Viņķele. Pasākuma ietvaros tika piedāvāts plāns, ar kura palīdzību Latgale varētu pārvarēt krīzi un kurš sastāvēja no 26 punktiem, sakarā ar to īstenošanu bija paredzēts iztērēt 30 000 000 latus. Kā arī tika runāts par dažādu struktūru, organizāciju un atsevišķu personu iesniegtajām idejām, kuru bija ap 400.

Forumam noslēdzoties, neviens neticēja, ka E.Sprūdžs atkal drīzumā apmeklēs Latgali un centīsies īstenot minēto plānu. Tomēr ministra vizītes notika: viena no tām norisinājās 18.jūnijā un tās gaitā E.Sprūdžs tikās ar pašvaldību vadītājiem, 13.jūlijā ministrs apmeklēja vairākas iestādes, 20.septembrī viņš piedalījās Investīciju forumā, savukārt 18.novembrī E.Sprūdžs bija ieradies, lai sveiktu daugavpiliešus Latvijas Republikas Neatkarības dienā.

Jūlija beigās plašsaziņas līdzekļos tika publicēta ministra intervija, kurā viņš stāstīja par savu Latgales attīstības plāna īstenošanas redzējumu. Paralēli Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētāja Žanna Kulakova paziņoja žurnālistiem, ka viņa ļoti pozitīvi novērtē Latgales attīstības plāna īstenošanu un izteica cerību, ka Daugavpils veiksmīgi apgūs solītos miljonus.

Pateicoties programmas īstenošanai, pašvaldība saņēma papildus līdzekļus triju projektu realizācijai, to kopējā summa bija 8,6 miljoni latu. Minēto projektu ietvaros tika siltinātas 8 Daugavpils pirmsskolas izglītības iestādes, rekonstruētas Varšavas un Liepājas ielas, kā arī uzlabota Ziemeļu industriālās zonas infrastruktūra.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija informē, ka Latgales reģiona attīstības plāns 2012.-2013.gadam paredz veselu virkni būtisku pasākumu, kuri veicinās Latgales ekonomikas izaugsmi, tostarp:

- tiek plānots piesaistīt 33,36 miljonus latu kā papildus atbalstu Latgales pašvaldībām uzņēmējdarbības infrastruktūras uzlabošanai;
- tiks izveidots Latgales uzņēmējdarbības centrs (Ministru kabinets jau apstiprinājis attiecīgo lēmumu);
- tiek plānots piesaistīt papildus finansiālu atbalstu, lai reģionā uzlabotu ceļu infrastruktūru;
- tiks organizēts lauku jauniešiem domātais lekciju cikls par uzņēmējdarbības pamatiem.

Dzīvosim – redzēsim.
 

 


Написать комментарий