Ūdens līmenis Daugavā palielinājies, tomēr plūdi Daugavpilij nedraud

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Ūdens līmenis Daugavā Daugavpils apkārtnē pēdējo dienu laikā palielinājies par 78 cm – no 2,50 līdz 3,28 metriem, portālam Gorod.lv paziņoja Daugavpils pilsētas domes civilās aizsardzības speciālists Vladislavs Ruskulis.

Tādējādi, ūdens līmenis ir zemāks par vidējo un pagaidām plūdi pilsētai nedraud, kaut arī V.Ruskulis atzīmē, ka ūdens līmeņa pieaugums janvāra sākumā ir šim gada laikam neraksturīga parādība.

Jāatzīmē, ka Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati liecina, ka Lielupē pie Staļģenes, Jelgavas novadā aptuveni 20 kilometru augšpus Jelgavas, ūdens līmenis pēdējās nedēļas laikā cēlies par 2,2 metriem. Tādējādi sasniegts augstākais ūdens līmenis kopš 2010.gada, kad ūdens līmenis bija vēl par 1,6 metriem augstāks nekā patlaban.

Savukārt Ogrē, kur trešdien plūdu dēļ tika evakuēti daži iedzīvotāji, ūdens līmenis ir normas robežās. Arī Salacā Salacgrīvas novadā ūdens līmenis trešdien sasniedza augstāko atzīmi pēdējo gadu desmitu laikā. Aiviekstē un Gaujā turpinās pakāpeniska ūdens līmeņa paaugstināšanās, tiek izteikti pieņēmumi, ka ūdens līmeni ietekmējusi ledus un sniega kušana, kā arī lietus.

Meteorologi atzīmē, ka Daugavā un Ventā ūdens līmenis ir stabils. V.Ruskulis paziņoja, ka Daugavpils apkārtnē paugurainā reljefa dēļ plūdi gadās retāk nekā citviet valstī. Ap 6.janvāri Latvijā gaidāms neliels sals, tāpēc sniegs un ledus vairs nekusīs.
 


Написать комментарий