Itālijā vecajā ķirbī ir atraduši lakatu ar Ludvika XVI asins pēdām

foto: obozrevatel.com
foto: obozrevatel.com

Franču karali Ludviku XVI sodīja vairāk nekā 200 gadu atpakaļ, ziņo prtāls rbc.ru. Pētniekiem no Francijas un Spānijas ir izdevies atrast asins pēdas uz lakata, kurš atradās vecajā ķirbī.

Pētnieki intervijā ar laikrakstu Forensic Science International journal apgalvo, ka ģenētiskais materiāls, kuru ir atraduši uz lakata pieder karalim, ziņo BBC. Lielās franču revolūcijas suvenīrs atradās Itālijā, kolekcionāru ģimenē. Ķirbis ir izgreznots ar revolucionāru attēliem un uz tā ir uzraksts: „21.janvārī Maksimiljēns Burdalu ir iemērcis lakatu Ludvika XVI asinīs pēc viņa sodīšanas”. Karalis bija sodīts Parīzē 1793.gada janvārī,tam bija nocirsta galva un pēc soda izpildīšanas daudzi Parīzes iedzīvotāji mērca savus kabatlakatus karaļa asinīs.
DNS analīze noteica, ka visdrīzāk asins pēdas pieder Ludvikam XVI. Par to liecina, ģenētiskā materiāla līdzība ar Henrija IV, no Burbonu dinastijas, mumificētajām atliekām. Pētījumiem zinātnieki bija ņēmuši materiālus no Henrija VI galavaskausa, jo tas ir vienīgais materiāls, kurš ir palicis no monarha, to nogalināja 1610.gadā katoļu fanāti. Abiem pētāmajiem objektiem ir raksturīga iezīme, ko ģenētiski ir mantojuši no tēviem.

Zinātnieki cer, ka DNS analīze ļaus atšifrēt Burbonu dinastijas DNS kodu.


Написать комментарий