Rēzeknes lauksaimniecības konsultantu darbā notikušas izmaiņas

foto: rezeknesnovads.lv
foto: rezeknesnovads.lv

Jau vairākus mēnešus Rēzeknes novada lauku cilvēki ir satraukti par to, ka pagastos tiek likvidēts lauku konsultanta amats.

Protams, kā gan palikt vienaldzīgam pret notiekošo, ja vairs nezini, kur nu varēs meklēt palīdzību, lai saprastu, kādi noteikumi ir jāievēro valsts un Eiropas Savienības finansiālā atbalsta saņemšanai, kurš palīdzēs sakārtot dokumentus iesniegšanai Lauku atbalsta dienestā, Valsts ieņēmumu dienestā, Lauksaimniecības datu centrā un citur. Ir tik daudz neatbildētu jautājumu, bet galvenais ir tik ļoti pierasts pie konsultanta, kurš līdz šim strādājis un allaž bijis uzticams cilvēks, pie kura griezties, lai risinātu vidažādākos, ar saimniekošanu saistītos jautājumus vai vienkārši aprunāties par dzīvi. Šāda situācija lauku ļaužu sabiedrībā izraisījusi neizpratni, neapmierinātību, dažbrīd arī pārpratumumus. Kāpēc tā noticis,  kurš pie tā vainīgs, kuru sodīsim, ar kuru nerunāsism līdz mūža beigām? Tad nu tagad mēģināsim tikt skaidrībā.

2012.gada aprīlī Latvijas Republikas Zemkopības ministrijā tika pieņēmts lēmums nodrošināt efektīvāku uzņēmējdarbības veicināšanu laukos. Saistībā ar to SIA „Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” sākot ar 2012.gada 1.augustu visā valsts teritorijā īsteno lauku attīstības speciālistu darba reorganizāciju. Lai stiprinātu uzņēmējdarbības atbalstu mazāk attīstītās teritorijās, tika mainīts novadu attīstības  speciālistu izvietojums, un no Pierīgas novadiem astoņas darba vietas pārceltas Latgales novadiem. Rēzeknes novadam kopā tika piešķirti pieci lauku attīstības konsultantu amati. Taču, ņemot vērā to, ka Rēzeknes novada teritorija ir salīdzinoši liela un te ir daudz pagastu, tad, sadarbībā ar Rēzeknes novada pašvaldību, ir rasta iespēja no 2013.gada 1.janvāra papildus piesaistīt vēl 5 lauku attīstības konsultantus.

Tātad, cienījamie lauku cilvēki, kuri ikdienā, strādājat savās saimniecībās, uzturat sakoptu Latgales lauku ainavu, kuri jo īpaši turat godā darba tikumu, novērtējat, saglabājat un nododat nākamajām paaudzēm lauku harmonijas vērtības, informējam – lauku attīstības konsultanti pagastos būs:

Anastasija Saleniece – Nautrēnu un Strūžānu pagasti
Valentīna Arbidāne – Kaunatas, Stoļerovas un Griškānu pagasti
Vija Isajeva – Maltas un Silmalas pagasti
Rita Baranovska  -  Sakstagala, Kantinieku un Audriņu pagasti
Ineta Dzerkale – Ilzeskalna, Lendžu un Vērēmu pagasti
Jānis Sutins –  Lūznavas, Čornajas un Ozolaines pagasti
Valija Jekimova –  Mākoņkalna, Feimaņu un Pušas pagasti
Daina Butlere – Ozolmuižas un Bērzgales pagasti

2013.gada sākumā tiks piesaistīti vēl 2 konsultanti, kuri apkalpos Nagļu un Rikavas, Dricānu un Gaigalavas pagastu teritorijas. Šobrīd notiek intensīvs darbs pie lauku attīstības konsultantu pieņemšanas laiku saskaņošanas konkrētajās pagastu pārvaldēs.
Augstāk sniegtā informācija liecina, ka darbu turpinās daļa no līdzšinējiem konsultantiem, taču, sakarā ar to, ka jaunajos lauku attīstības konsultantu pienākumos ietilpst galvenokārt uzņēmējdarbību veicinoši uzdevumi (tikšanās organizēšana ar uzņēmējiem, to resursu un kapacitātes izvērtēšana; konsultatīvais atbalsts attīstības plānu izstrādāšanā un ieviešanā; kooperācijas veicināšana starp saimniecībām un uzņēmējiem; produkcijas tirdzniecības veicināšana; sadarbība ar skolām, lai ieinteresētu un motivētu jauniešus palikt laukos, norādot uz iespējām pārņemt vai uzsākt uzņēmējdarbību u.tml.), tad tiek ņemta vērā esošo un potenciālo darbinieku profesionālā kompetence ekonomikas jomā.

SIA „Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs” un Rēzeknes novada pašvaldība pateicas visiem lauku attīstības konsultantiem, kuri līdz šim ilgstoši strādāja un informatīvi atbalstīja zemniekus, sniedzot reālu ieguldījumu lauku attīstības veicināšanā.

 

Runājot par Daugavpils novadu, pēc Daugavpils novada pašvaldības izpilddirektores Vandas Kezikas vārdiem, šobrīd mūsu novadā strādā seši lauku konsultanti, kaut arī pirms reorganizācijas katrā pagastā darbojās viens konsultants. Pēc Kezikas kundzes vārdiem, neskatoties uz to, ka katrā pagastā lauku konsultants strādā tikai vienu dienu, darbs norit ļoti efektīvi. Visiem, kam nepieciešama konsultācija, ir lauku konsultantu kontaktinformācija, tāpēc ar viņiem var sazināties. 


Написать комментарий