Valdība atbalsta stingrākus smēķēšanas ierobežojumus

foto: nnm.ru
foto: nnm.ru

Valdība šodien atbalstīja grozījumus likumā, kas paredz aizliegt smēķēt daudzdzīvokļu dzīvojamo māju balkonos, lodžijās, kāpņu telpās, gaiteņos un citās koplietošanas telpās.

Grozījumi arī paredz, ka smēķēt būs aizliegts arī publisko ēku vai būvju balkonos un lodžijās, un tuvāk par desmit metriem no daudzdzīvokļu dzīvojamo māju un publisko ēku vai būvju ieejām, ārējām kāpnēm jeb lieveņiem.

Atbalstītajos likuma grozījumos paredzētas arī tiesības pašvaldībām izdot noteikumus, kuros noteikt papildus smēķēšanas aizliegumus vai ierobežojumus, lai nepieciešamības gadījumā aizsargātu iedzīvotājus no pakļaušanas tabakas dūmu ietekmei.

Likums arī paredz, ka pašvaldību papildus izdoto saistošo noteikumu ievērošanas kontroli neveiks Valsts policija, bet gan attiecīgās domes pilnvarotās institūcijas vai amatpersonas. Līdz ar to pašvaldības, kurām nav savas pašvaldību policijas, drīkstēs veidot savas uzraudzības institūcijas vai arī pilnvarot noteiktas personas šim darbam.

Kā ziņoja portāls Mixnews, iebildumus pret šādu kārtību pauda Tieslietu ministrija un Iekšlietu (IeM) ministrija. Tieslietu ministrija norāda, ka šādā veidā tiek ierobežotas cilvēka tiesības uz privāto dzīvi, tādēļ jaunajam regulējumam nepieciešams detalizētāks un izvērstāks pamatojums.

Savukārt IeM uzskata, ka aizlieguma īstenošanai ir jābūt reālai, jo ir apšaubāmi paredzēt normu, jau iepriekš apzinoties, ka tā reāli nestrādās.


Написать комментарий