Sprūdžs rosina pārskatīt mazo HES darbību regulējošos noteikumus

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdzš ("Reformu partija") pieļauj, ka iemesls plūdiem gan šoziem, gan pavasaros varētu būt atsevišķu mazo hidroelektrostaciju (HES) darbība, tādēļ rosina pārskatīt mazo HES darbību regulējošos Ministru kabineta (MK) noteikumus, informē aģentūra LETA.

Pēdējo dienu notikumi Ogres novada Ogresgala pagasta Dārziņos, kad sāka strauji celties ūdenslīmenis Ogres upē, nav vienīgais gadījums, kad upēs ceļas ūdens līmenis, appludinot teritorijas, tādēļ ir jāpārskata MK noteikumi, lai visā valstī būtu vienāds normatīvais regulējums, nevis katra pašvaldība cīnītos atsevišķi.

Sprūdžs tikās ar Ogres novada domes priekšsēdētāju Edvīnu Bartkeviču, lai pārrunātu situāciju un sarunas laikā meklēti ilgtermiņa risinājumi, lai iedzīvotāji būtu pasargāti no aplūšanas.

Kā viens no iespējamajiem plūdu vaininiekiem šoreiz tiek minēta Ogres HES, kas nepietiekami regulējusi ūdens līmeni. Ministrs uzsver, ka HES ir jādomā ne tikai par elektrības ražošanu, bet arī atbildīgi un operatīvi jāspēj regulēt ūdens līmenis, lai ierobežotu plūdu veidošanos.

HES apsaimniekotājiem ir jārūpējas par to, lai visas tehniskās lietas un slūžas spēj strādāt ne tikai pavasarī, bet arī sala laikā ziemā.

Tā kā patlaban ir aizdomas, ka Ogres HES tehnika un slūžas ir novecojušas un nav spējīgas strādāt arī sala laikā, pašvaldība kopā ar Valsts vides dienestu izvērtēs HES ekspluatācijas noteikumus, pārbaudot, vai tā spēj strādāt ziemā.

Ja tiks secināts, ka HES to nespēj darīt, tad tiks mainīti ekspluatācijas noteikumi.


Написать комментарий