Sprūdža uzņēmums meklē iespējas «nooptimizēt» valstij maksājamo UIN

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmundam Sprūdžam piederošais uzņēmums Sensum Solutions meklē iespējas nooptimizēt valstij maksājamo UIN, tas izriet no DB rīcībā esošās vēstules, kuru Sensum Solutions ir nosūtījis Finanšu ministrijai (FM), raksta Dienas bizness.

Jāatzīmē, ka Sensum Solutions vēl aizvien nav iesniedzis 2011./2012.gada pārskatu. Sensum Solutions vienīgais valdes loceklis Edgars Kaņepe DB plašus komentārus nesniedza, vien norādīja uz to, ka uzņēmums pārskatu iesniegs, kad no FM saņems atbildes uz nosūtītājiem jautājumiem.

VID firmai ir norādījis: ja uzņēmums 2009.gadā jau veicis aizdevumus fiziskajai personai, par to nesaņemot atlīdzību, tad no kredītiestādes saņemtās kredītlīnijas procentu maksājumi, kā arī citiem kreditoriem nenomaksāto parādu procentu maksājumi, kā arī nokavējuma naudas būtu jāuzrāda kā ar saimniecisko darbību nesaistītie izdevumi un attiecīgi par minētajām summām ir jāpalielina SIA apliekamais uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN), piemērojot koeficientu 1,5.

Sensum Solutions vēstulē paskaidro, ka 2007.gadā ir noslēdzis līgumu arHansabanka (tagad Swedbank) par kredītlīnijas piešķiršanu uz gadu, kas tiek regulāri pagarināts un ir spēkā arī uzziņas rakstīšanas brīdī – pērnā gada nogalē. Kredītlīnijai noteikta mainīgā procentu likme un euribor. Kredītlīnijas pamatsumma tiek dzēsta katru mēnesi par 1000 eiro. Kredītlīnijas procentu izdevumi tiek iekļauti uzņēmuma saimnieciskās darbības izmaksās, jo kredītlīnijas mērķis ir saimnieciskās darbības nodrošināšana gadījumam, ja uzņēmuma debitori nenorēķinās savlaicīgi par saņemtajiem pakalpojumiem.

Tāpēc uzņēmums vēlas FM noskaidrot, vai tam ir jāpalielina apliekamais ienākums par procentu maksājumiem par aizņēmumiem, tajā skaitā no kredītiestādēm par kredītlīniju, ja tas ir tajā pašā periodā izsniedzis aizdevumu dalībniekam bez atlīdzības, taču palielinājis apliekamo ienākumu par negūto atlīdzību saskaņā ar tirgus cenām. Proti, ja uzņēmums izsniedz aizdevumu dalībniekam, nosakot % likmi, kas vienāda vai augstāka par tirgus cenu, tādā veidā gūstot peļņu no izsniegtā aizdevuma, vai uzņēmumam būtu jāpalielina apliekamais ienākums par procentu maksājumiem par aizņēmumiem, tajā skaitā no kredītiestādēm.


Написать комментарий