Mūža ieslodzījums par bērna nogalināšanu Korāna nemācīšanās dēļ

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Sievietei, kura līdz nāvei piekāva savu septiņus gadus veco dēlu, jo bērnam neizdevās iegaumēt atsevišķus Korāna fragmentus, Lielbritānijā piespriests mūža ieslodzījums, pirmdien vēsta raidsabiedrība BBC.

2010.gadā jūlijā 33 gadus vecā Sāra Ege savā mājās Anglijā, Kārdifā nogalināja savu dēlu, viņa ķermeni sadedzinot. Pērn decembrī, pēc piecas nedēļas ilgušas tiesas prāvas, sieviete tika atzīta par vainīgu noziegumā, tiesnesim pavēstot, ka minimālais sods, kādu viņai varētu piespriests, būtu vismaz 17 gadi cietumā. Pirmdien tiesnesis paziņoja, ka sievietei cietumā tomēr būs jāpavada viss mūžs.


Sievietes vīrs, taksists, apsūdzībās par dēla nāves pieļaušanu, viņu nepasargājot, tika attaisnots. Tiesa sievieti atzina par vainīgu arī par šķēršļu likšanu patiesības noskaidrošanā.

Sākotnēji izmeklētāji domāja, ka zēns ir gājis bojā ugunsgrēkā, taču izmeklēšana atklāja, ka bērns bija miris vēl pirms sadegšanas.

Sākotnēji sieviete noziegumā atzinās, policijai pastāstot, ka sadusmojusies uz dēlu, jo tas nespējis iegaumēt atsevišķus Korāna fragmentus. Dusmās sieviete dēlu piekāvusi līdz nāvei. Atklājot, ka zēns ir miris, sieviete līķi aplējusi ar degmaisījumu grilam un aizdedzinājusi, lai tādā veidā noslēptu noziegumu.

Musulmaņu pasaulē plaši ir izplatīta prakse iegaumēt Korāna tekstu no galvas un zēna vecāki vēlējušies, lai viņu bērns ir starp šādiem cilvēkiem. Tāpēc sūtījuši viņu uz vietējo mošeju mācībās. Sieviete Korānu zinājusi no galvas. "Es kļuvu ļoti dusmīga, kad dēlam neizdevās iegaumēt Korāna tekstus. Dusmās es viņu situ kā suni," policijai sacījusi Ege.

Taču vēlāk tiesā viņa pavēstīja, ka atzīties notikušajā viņu piespiedusi vīra ģimene, un tieši viņas laulātais ir vainojams noziegumā. Savu atzīšanos tiesā viņa atsauca

Eksperti tiesā pastāstīja, ka bērns guvis daudzas smagas traumas, kuras arī bijušas par nāves cēloni. Izmeklēšanā secināts, ka bērns sists regulāri.


Написать комментарий