Šobrīd Daugavpils novadā plūdu draudu nav

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šā gada pirmajā preses konferencē Daugavpils novada domē izpilddirektores vietnieks Aleksandrs Aizbalts informēja, ka šobrīd novadā plūdu draudu nav.

Pēc Aizbalta vārdiem, dažu dienu laikā ūdens līmenis Daugavā palielinājies un sasniedzis 3,30 metrus, tomēr ar plūdiem tas nedraud. Ja ūdens līmenis upē pacelsies līdz 4,50 metriem, sāksies plūdi Sventes pagastā, precīzāk, Nīcgales ciemā un vasarnīcu kooperatīvā „Ļubisti”. Pēc rīcībā esošās informācijas, ūdens līmenis sācis samazināties, tāpēc plūdu draudi nepastāv.

Tomēr pagājušā gada 24.decembrī bija saņemta informācija par applūdušo lauku māju Višķu pagastā. Izbraucot pēc izsaukuma, tika konstatēts, ka lauku mājas tuvumā esošajā upītē Tartaka palielinājies ūdens līmenis un varētu būt applūdinātas saimniecības ēkas.
Sākotnēji tika pieņemts, ka negaidīto plūdu iemesls ir ūdens palaišana netālu esošajā HES, tomēr tās pārvaldnieks apliecināja, ka tas esot saistīts ar pašu upīti, kura ir visai strauja un gandrīz nesasalst. Iespējams, ūdens līmenis palielinājās bebru izveidotu aizsprostu dēļ. Nākamajā dienā ūdens līmenis upītē samazinājās, līdz ar ko plūdi lauku mājai vairs nedraudēja.

Tuvākajā laikā Daugavpils novada domes vadība plāno apmeklēt HES, lai tiktos ar tās pārvaldnieku, iepazītos ar izmantojamām tehnoloģijām un pārliecinātos, ka HES darbība neietekmē ūdens līmeni upē.


Написать комментарий