Londonas metro svin 150 jubileju

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Ir pagājuši 150 gadi, kopš darbu sāka pasaulē vecākā un garākā metro līnija, raksta "Yahoo news". 1863.gada 9.janvārī modernā metro priekštecis – Metropolitēna dzelzceļš – pārvadāja pirmos pasažierus trīs ar pusi jūdžu garajā līnijā starp Padingtonu un Faringdonu Londonā

.Neskatoties uz to, ka avīze "The Times" pasažieru pārvadāšanu zem Londonas ielām aprakstīja kā "apvainojumu veselajam saprātam", jau pirmajos mēnešos jaunais transports pārvadāja 26 000 pasažieru dienā.

Šodien metro pārvadā vairāk nekā miljonu pasažieru gadā, tam ir 270 stacijas. Londonas metro vilcieni gada nobrauc 43 miljonu jūdžu, tas ir līdzvērtīgi 1735 ceļojumiem ap Zemeslodi vai deviņdesmit ceļojumiem līdz Mēnesim.

Londonas metro ir ne tikai tehnoloģisko sasniegumu pierādījums, tas arī ir daiļdarbu iedvesmotājs. Vizuālajā mākslā, dizainā, teātrī, literatūrā un mūzikā var atrast atsauces uz to, sākot jau ar teju simts gadu seno ikonisko zili sarkano logotipu, kura autors ir kaligrāfs Edvards Džonstons, un dažādiem plakātiem līdz pat staciju attēlojumiem, piemēram, Artūra Konana Doila darbos, un Alfrēda Hičkoka filmās. Starp citu, mozaīkas ar ainām no Hičkoka filmām ir izveitas Leitonstonas stacijā, kuras tuvumā Hičkoks ir dzimis.

Citas burvīgas mozaīkas atrodas Totenemkortroudas stacijā, kur 1000 kvadrātmetrus aizņem Eduardo Paoloci veidotie mūzikas instrumenti.

Metro saistību ar mākslu 1920.gados iesāka šā transporta tīkla vadītājs Franks Piks, kas bija arī pirmais Mākslas un rūpniecības padomes priekšsēdētājs. Piks lūdza vairākiem māksliniekiem, piemēram Menam Rejam, Grehamam Saterlendam un Polam Nešam izveidot plakātus un aicināja pazīstmo britu arhitektu Čārlzu Holdenu veidot staciju dizainu modernisma un jūgendstila garā. ArnosGrova un Gantshilas stacijas ir divi brīnišķīgi Holdena dizaina piemēri.


Темы: , , , , ,
Написать комментарий