A.Barbakadze par IeM ierosinājumu veikt izmaiņas Iedzīvotāju reģistra likumā 1

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Latvijas valdības nesen skatītais Iekšlietu ministrijas (IeM) ierosinājums veikt izmaiņas Iedzīvotāju reģistra likumā, kas paredzētu nākotnē reģistrā iekļaut vairākas jaunas ziņas par iedzīvotājiem, tostarp par valodas prasmes līmeni, izsaucis sabiedrības vētraino reakciju. Lai noskaidrotu, ko par to domā daugavpilieši, vērsāmies pie eksperta Aleksandra Barbakadze.

Barbakadzes kungs pastāstīja, ka sakarā ar šiem grozījumiem viņš redz divus to izmantošanas variantus:

„Pirmais variants – mazākumtautību pārstāvjiem būs vēl grūtāk ieņemt valsts amatus. Pastāvot iedzīvotāju skaita attiecībai 60/40, valsts varas iestādēs šī attiecība ir 90/10. Otrkārt, saprotams, ka reģistrā pieejamie dati ir pieejami visiem valsts dienestiem, tostarp, Valsts valodas prasmes pārbaudes komisijai. Šī komisija varēs izmantot reģistra datus savā nolūkā – pārbaudīt tos cilvēkus, kuriem ir zems valodas prasmes līmenis, tādējādi, traucējot cilvēkiem strādāt un uzliekot naudas sodus, lai attaisnotu savu lielu darba algu saņemšanu”, - uzskata A.Barbakadze.

Barbakadzes kungs atzīmēja, ka neesot saprotams, kāpēc minētais jauninājums saistāms ar to, ka Latvijai jāievēro ANO konvencija par invalīdu tiesībām. „Nav saprotams, kādā veidā konvencija par invalīdu tiesībām saistīta ar grozījumiem likumā. Manuprāt, dzīve atgādina segregāciju laiku likumus Dienvidāfrikā”, - paziņoja eksperts.

Uz jautājumu par to, kādu reakciju sabiedrībā varētu izsaukt šāda veida lēmums, eksperts atbildēja: „Visā Latvijā emocijas jau ir izsmeltas, palikuši tikai visiem zināmi krievu izteicieni, kurus izmanto abas kopienas – gan latvieši, gan krievi. Ziniet, pie mums nekas nemainās, tā vietā, lai risinātu labklājības jautājumus, valsts nodarbojas ar kaut ko citu. Tā vietā, lai iedalītu līdzekļus bezmaksas valsts valodas kursiem, šie līdzekļi tiek tērēti grozījumu veikšanai reģistrā.

Iedzīvotāji, kuri pārvalda valsts valodu nepietiekamā līmenī, vēl vairāk baidīsies no šīs valsts. Kā cilvēki var mīlēt valsti, no kuras viņiem ir bail?”.


Написать комментарий

..atkal tās neizglītotu imigrantu problēmas, cik var!