“Latvenergo” līdz 2020.gadam prognozē nemainīgu elektroenerģijas tirgus cenu

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Elektroenerģijas tirgus cena līdz 2020.gadam paliks gandrīz nemainīga, atsaucoties uz elektroenerģijas biržas "Nord Pool" datiem un AS "Latvenergo" prognozēm, ekspresintervijā biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja energokompānijas valdes priekšsēdētājs Āris Žīgurs.

Taču vienlaikus viņš norādīja uz vēl vairākām sastāvdaļām, kas veido elektrības piegādes cenu galapatērētājiem Latvijā un kas var ietekmēt gala cenu, ko maksā patērētājs. Proti, to veido elektroenerģijas cena, tīklu pakalpojuma jeb elektrības piegādes izmaksas, obligātā iepirkuma komponentes (OIK) un tirdzniecības pakalpojuma izmaksas.

Pēc "Nord Pool" elektroenerģijas biržas datiem un "Latvenergo" prognozēm, elektroenerģijas tirgus cena līdz 2020.gadam paliks gandrīz nemainīga. Šādu perspektīvu rāda elektrības nākotnes darījumi Skandināvijas biržā, norādīja Žīgurs un pieļāva, ka tam par iemeslu varētu būt stagnējošā elektrības pieprasījuma dinamika.

Tīklu pakalpojumu jeb elektrības piegādi Latvijā sniedz licencēti sistēmas operatori, no kuriem pēc klientu skaita vislielākais ir AS "Sadales tīkls". Ņemot vērā to, ka tīklu pakalpojumi ir dabīgais monopols, to darbību un pakalpojumu tarifus strikti regulē normatīvie akti un regulējošā institūcija - Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija, norādīja Žīgurs.


Написать комментарий