PVD atceļ klasiskā cūku mēra dēļ noteiktās aizsardzības un uzraudzības zonas

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Meistere portālam Gorod.lv paziņoja, ka PVD ir atcēlis klasiskā cūku mēra aizsardzības un uzraudzības zonas, kas mājas cūku saslimšanas dēļ bija noteiktas attiecīgi 3 un 10 kilometru rādiusā ap slimības skartajām saimniecībām Piedrujas un Svariņu pagastos.

Šajās zonās esošajās saimniecībās atkārtoti ņemtajos mājas cūku asins paraugos klasiskā cūku mēra vīruss nav konstatēts.
Taču vismaz turpmākos divus līdz trīs gadus spēkā būs klasiskā cūku mēra inficētās teritorijas robežas, kas šobrīd ietver Kārsavas, Baltinavas, Rugāju, Balvu, Viļakas, Ciblas, Zilupes, Dagdas, Aglonas un Krāslavas novadus, 12 Daugavpils novada pagastus - Višķu, Ambeļu, Biķernieku, Naujenes, Dubnas, Maļinovas, Tabores, Vecsalienas, Salienas, Skrudalienas, Laucesas un Demenes, trīs Rēzeknes novada pagastus – Kaunatas, Pušas un Mākoņkalna, septiņus Ludzas novada pagastus - Istras, Rundēnu, Pildas, Nirzas, Ņukšu, Isnaudas, Briģu un divus Alūksnes novada pagastus – Pededzes un Liepnas. Šīs teritorijas robežas var tikt mainītas, ja ārpus tām tiks atklāti jauni meža vai mājas cūku saslimšanas gadījumi ar klasisko cūku mēri.

Sabiedrisko attiecību speciāliste ziņo, ka šobrīd laboratoriski izmeklētas 708 mežacūkas, 68 mežacūkām ir konstatētas klasiskā cūku mēra antivielas, bet 29 no tām – arī klasiskā cūku mēra vīruss.

Lai ierobežotu klasiskā cūku mēra izplatīšanos mežacūku populācijā, PVD pavasarī plāno veikt mežacūku vakcinēšanu pret klasisko cūku mēri, taču, lai slimību izskaustu, šādas vakcinācijas kampaņas būs jāorganizē vēl vairākus gadus.


Написать комментарий