Puse no visas pasaules pārtikas tiek izmesta

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Aptuveni puse no visā pasaulē saražotās pārtikas, kas ir apmēram divi miljardi tonnu, tiek gluži vienkārši izmesta, apgalvo britu zinātnieki.

Viņi uzskata, ka tik liels daudzums «pārpalikumu» rodas nepiemērotas uzglabāšanas, kā arī pārāk stingro derīguma termiņu, pārmērīgā piedāvājuma un patērētāju nepamatotā satraukuma rezultātā, ziņo portāls BNN.lv.

Pētījumā turklāt noskaidrojies, ka Lielbritānijā «izskata dēļ» netiek novākti pat 30% dārzeņu, raksta BBC.

Katru gadu atkritumos nonāk 30 līdz 50 procenti no visā pasaulē saražotajiem četriem miljardiem tonnu pārtikas. Eiropā un ASV izmestās pārtikas apjoms ir vislielākais.

Zinātnieki uzskata, ka ar šo pārtiku būtu iespējams pabarot cilvēkus, kuri dažādu iemeslu dēļ cieš badu. Tāpat tiek norādīts, ka, ražojot pārtiku, kas vēlāk tik un tā tiek izmesta, veltīgi tiek tērēti zemes, ūdens un enerģijas resursi.

Pētījuma rezultāti izklāstīti ziņojumā ar nosaukumu Global Food; Waste Not; Want Not. Tajā teikts, ka katru gadu tiek veltīgi iztērēti 550 miljardi kubikmetru ūdens, bet ap 2050.gadu šis skaitlis varētu sasniegt pat 13 triljonus kubikmetru.

ANO prognozes liecina, ka ap 2075.gadu Zemes iedzīvotāju skaits būs pieaudzis vēl par trim miljardiem, sasniedzot 9,5 miljardus.


Темы: , , ,
Написать комментарий