Itālijā atrastas Ovīdija tēlu statujas

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Itāļu arheologi senas villas izrakumos netālu no Romas atrada septiņas statujas, kuras zem zemes atradušās apmēram divus tūkstošus gadu. Visas skulptūras attēlo Ovīdija "Metamorfozēs" aprakstīto mītu par Niobi, ziņo ārvalstu prese, atsaucoties uz AFP.

Divmetrīgās statujas atradās baseinā villā, kura, pēc arheologu domām, piederēja Ovīdija labvēlim Valērijam Mesalam Korvinam. Pētnieku grupas vadītāja Elena Kalandra pastāstīja, ka arheologi pirms laika atrada pēdas, kas lika domātu par statuju esamību šajā teritorijā. Vispirms tika veikti izpētes darbi, bet pēc tam plaša apjoma izrakumi.


Zinātnieki pieņem, ka lielās skulptūras baseinā varēja iekrist zemestrīces laikā. Tās ir labā stāvoklī un to nozīme vēsturiskos pētījumos nav novērtējuma. Svarīgākais arheologu uzdevums ir noteikt statuju izveidošanas laiku, tādējādi varēs noteikt, vai tās tika radītas pirms vai pēc tam, kad Ovīdijs uzrakstījas "Metamorfozes".

Kā ziņo vietne "Partito Democratico," skulptūras pēc restaurācijas visticamāk tiks nogādātas Ovīdija dzimtajā pilsētā Sulmonā.
Mīts par četrpadsmit bērnu māti Niobi vēsta, ka tā, lepojoties ar saviem bērniem, nolēma līdzināties dievietei Lētai, kurai bija tikai divi bērni – Apollons un Artemīda. Par savu lepnumu Niobe tika sodīta: Apollons un Artemīda nogalināja Niobes bērnus. Aiz bēdām viņa pārvērtās raudošā akmenī.


Написать комментарий