Pavļuts peļ algu cēlējus; Latvenergo valde piedāvā pārvērtēt tās atalgojumu

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Latvenergo valde ierosina sasaukt akcionāru sapulci ar mērķi to atkārtoti pārvērtēt a/s Latvenergo valdes locekļu atalgojumu.

Valde rosinās akcionāram noteikt kopējo algu apmēru par valdes locekļu un izpilddirektoru pienākumu pildīšanu, ievērojot limitu, kas noteikts šodien Saeimā 1. lasījumā pieņemtajā likumprojektā „Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām”.

Jau vēstīts, ka Saeima šodien akceptēja ieceri valsts kapitālsabiedrību valdes locekļu atalgojuma griestus noteikt vidējo mēnešalgu valstī reizinot ar koeficientu 10. Tas nozīmē, ka maksimālais atalgojums varētu būt aptuveni 4,5 tūkst. Ls mēnesī.

Iepriekš Ekonomikas ministrija ziņoja, ka Latvenergo valdes priekšsēdētāja un galvenā izpilddirektora Āra Žīgura  jaunais atalgojums būs 8784 lati mēnesī, savukārt Latvenergo valdes locekļu un virziena direktoru atalgojums būs 7506 lati mēnesī.

«Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāram kā AS ‘Latvenergo” kapitāla daļu turētājam jau iepriekš biju norādījis, ka jebkādiem lēmumiem, kas skar AS „Latvenergo” vadības atalgojumu, ir jābūt balstītiem labas pārvaldības praksē, ievērojot visus Publisko personu kapitālsabiedrību un kapitāla daļu pārvaldības likumprojektā definētos principus un arī samērīgumu. Bija jāveic uzņēmuma darbības rezultātu un valdes locekļu darba novērtējums, jāveic izpēte par atalgojuma līmeni tirgū un jānosaka skaidri sasniedzamie mērķi nākamajam periodam. Diemžēl valsts sekretārs lēmumu ir pieņēmis manā prombūtnē, pirms tam neinformējot ne par doto uzdevumu izpildi, ne arī plānotajiem algas apmēriem. Šādu situācijas risinājumu es nevaru akceptēt. Veids, kā ir palielinātas vadības algas, ir bijis nekorekts un diskreditē gan AS „Latvenergo” līdz šim paveikto pārvaldības uzlabošanai, gan arī valsts kapitāla daļu reformā nostiprinātos principus. Tāpēc akcionāru sapulces lēmums ir jāpārskata un ir jārod risinājums, kas atbilst reformas būtībai. Valsts uzņēmumu pārvaldībā ir jāstiprina kontroles un uzraugošā funkcija, bet tam ir nepieciešami lielāki resursi nekā viens daļu turētājs, kurš arī vienpersoniski pēc tam veic uzņēmumu vadības darba vērtēšanu,» uzsver ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.


Написать комментарий