Telefonkrāpnieku mērķauditorija – krievu pensionāri 1

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes darbinieki šogad jau ir saņēmuši vairākus iesniegumus no cilvēkiem, kuri ir iekrituši krāpnieku viltīgi izliktajos tīklos.

Vairākiem pensionāriem zvanījuši tā saucamie telefonkrāpnieki un divos gadījumos pensionāri ir apkrāpti, kā arī apkrāpts kāds vīrietis, kurš noticējis, ka loterijā laimējis divus miljonus dolāru.

Šogad jau vairāki pensionāri saņēmuši zvanus no it kā nelaimē iekļuvušiem radiniekiem, kuriem esot nepieciešama nauda, lai izkļūtu no nepatikšanām. Kopā Rīgas reģionā reģistrēti jau vairāk nekā pieci gadījumi, kad krāpnieki šādus melus mēģināšu iestāstīt sirmgalvjiem, diemžēl divos gadījumos sirmgalvji ir uzķērušies un samaksājuši naudu - vienā gadījumā tie bijuši 1000 lati, taču otrā gadījumā 300 latu.

Pārsvarā šie krāpnieki zvana pensionāriem, kuri ir vecāki par 70 gadiem un lielākā daļa apkrāpto ir krievu valodā runājošie sirmgalvji. Parasti krāpnieki jau pašā sarunās sākumā pastāsta par negadījumu, kuru izraisījis mazbērns vai cits tuvinieks, tādēļ satraukumā sirmgalvji bieži pat nepamana, ka radiniekam balss nav tāda kā parasti. Vēlāk tiek pieprasīta naudas summa, lai pret radinieku netiktu sākts kriminālprocess.

Šogad Rīgas reģionā saņemts arī viens iesniegums no kāda vīrieša, kurš noticējis, ka laimējis loterijā divus miljonus ASV dolāru. Vīrietis policijā pastāstīja, ka pirms kāda laika saņēmis īsziņu, kurā teikts, ka viņš ir laimējis iespaidīgu naudas summu. Lai summu iegūtu, viņam esot jānosūta e-pasta vēstule un viņš saņemšot nosacījumus laimesta iegūšanai.

Sarakstes laikā Mālpils novada iedzīvotājam krāpnieki lūdza, lai viņš nosūta viņiem vairākus simtus latu, jo nepieciešams nokārtot formalitātes. Tā kā vīrietis cerēja iegūt miljonus, viņam nebija žēl nosūtīt salīdzinoši mazo naudas summu. Taču pēc kāda laika "formalitāšu nokārtošanai" bija nepieciešami vēl pieci tūkstoši dolāru. Tad vīrietis saprata, ka ticis vazāts aiz deguna un vērsās policijā.
Tā kā gados vecāki ļaudis bieži vien neseko līdzi informācijai masu saziņas līdzekļos, policija aicina iedzīvotājus brīdināt savus vecvecākus par šādām krāpnieku shēmām, lai šādus gadījumus pēc iespējas vairāk izdotos novērst.


Написать комментарий

Tā iet, ka dzīvo citā informācijas telpā. ha ha.