Čehijas tauta pirmo reizi vēlēs prezidentu

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Čehijas tauta piektdien un sestdien pirmo reizi vēlēs valsts prezidentu, līdz šim tas bija parlamenta pienākums, piektdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Uz prezidenta amatu pirmajā kārtā pretendē deviņi kandidāti, tai skaitā ekscentriskais drāmas profesors, greznotājs un komponists Vladimirs Francs, kura ķermeni gandrīz pilnībā klāj tetovējumi. Lai gan sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka mākslinieks nesavāks pietiekamu balsu skaitu, lai iekļūtu vēlēšanu otrajā kārtā, viņa atbalstītāju pulks nav mazs. Kandidāts atzinis, ka viņu pamudinājuši kandidēt studenti, kuri bijuši nemierā, ka būs jāizvēlas kādu no bijušajiem politiķiem.


Aptaujas liecina, ka otrajā kārtā iekļūs bijušie Čehijas ekspremjeri Jans Fišers un Milošs Zemans, kā arī pašreizējais ārlietu ministrs Karels Švarcenbergs.

BBC atgādina, ka 2012.gadā Čehijā grozīta konstitūcija, ļaujot pirmo reizi kopš komunistu režīma un Čehoslovākijas sabrukuma prezidentu vēlēt tautai. Jaunievēlētais prezidents stāsies pašreizējā vadītāja Vāclava Klausa vietā.

No Čehoslovākijas Čehija atdalījās 1993.gadā.


Написать комментарий