Vācija un Van Rompejs nesaprotas par budžetu

foto: rnw.nl
foto: rnw.nl

Domstarpības ES daudzgadu finanšu shēmas vadošo lēmēju starpā liek šaubīties, vai par 2014.–2020. gada budžetu lems jau februārī.

Tā var spriest, ņemot vērā, ka Eiropadomes priekšsēdētājs Hermans Van Rompejs budžeta diskusiju jauno raundu pagaidām nav iekļāvis 7. un 8. februārī notiekošās ES dalībvalstu vadītāju sanāksmes dienaskārtībā. Vācijas valdība savukārt ir stipri pārliecināta par drīzu sarunu nepieciešamību un izdara spiedienu, lai tas notiktu jau februāra sākumā, ziņo ES politikas portāls euobserver.com.

Tiek pieļauts, ka Eiropadomes vadītāja vilcināšanās motīvs ir neskaidrība, kas turpmāk notiks Itālijā. Februārī šajā Eiropas ceturtās lielākās ekonomikas valstī notiks parlamenta vēlēšanas, kurās startēs arī bijušais ilggadējais premjers Silvio Berluskoni.

Praktiski tie bija pasaules finanšu tirgi, kas ar draudīgi augstām Itālijas valsts obligāciju likmēn viņu spieda atkāpties no cieši turētā amata 2011. gada novembrī. Pamatīgs atslābums tirgos iestājās tūlīt pēc Berluskoni demisijas un tehnokrāta Mario Monti valdības stāšanās spēkā. Berluskoni atgriešanās likusi arī līdz šim politiski atturīgajam Monti iesaistīties priekšvēlēšanu cīņās un kandidēt, kā arī konsolidējusi ap viņu Itālijas centriskos spēkus.

Kaut Itālija ir svarīgs faktors Eiropā, kāds euobserver.com avots Briseles varas struktūrās norādījis, ka tas tomēr nav izšķirīgais iemesls Van Rompejam vilcināties. Svarīgāks tomēr esot pārliecības trūkums, ka jau februāra sākumā dalībvalstis būs gatavas vienoties par ES nākamā budžeta «rāmi».

Pirmais piegājiens novembrī izgāzās, jo tā dēvētās donorvalstis, kas budžetā iemaksā lauvas tiesu, visnotaļ Lielbritānija un Vācija, prasīja ievērojami samazināt Eiropas Komisijas uzstādīto vairāk nekā triljonu eiro lielo kopējā budžeta summu. Pret to iestājas par kohēzijas draugiem dēvētā grupa, kurā ietilpst arī Latvija, kas savukārt pieprasa spēcīgu kohēzijas finansiālo segumu un izlīdzinātākus lauksaimniecības tiešmaksājumus.

Kaut februāra variants Van Rompeja vērtējumā «atzīstams par labāku», viņa ieteikums ir budžeta samitu tomēr atlikt vēlāk uz pavasari. Pavasaris ir arī vēlākais termiņš atkārtotam samitam, par ko dalībvalstis vienojās novembrī. Februāra variants tajā izskanēja vēlamajā izteiksmē.


Написать комментарий