«Literārā kafejnīca» pilsētai

foto: kraslava.lv
foto: kraslava.lv

Daudzus šī 2013.gada pasākumus Krāslavas BJC ir ieplānojis veltīt savai pilsētai Krāslavai jubilejas gadā, informē Krāslavas portāls.

Pirmais no tiem ir aizritējis veiksmīgi, kā rezultātā ir tapušas eksperesijas vēlējumu, dzejas un pārdomu veidā Krāslavai. Tās tiks papildinātas ar cita mākslas žanra darbiem un būs pašu bērnu un jauniešu radīta dāvana...

Tās tapšana aizsākās Krāslavas novada VII Jauno rakstnieku un dzejnieku konkursa tradicionālajā noslēguma pasākumā „Literārā kafejnīca”, kurā pulcējās 13 konkursanti no Indras vidusskolas, Izvaltas pamatskolas un Krāslavas Varavīksnes vidusskolas, viņu skolotāji, un jaunrades darbu vērtētāji.

Pateicoties pastāvīgajiem un uzticīgajiem žūrijas pārstāvjiem laikraksta “Ezerzeme” redaktorei Ērikai Stepiņai, Krāslavas centrālās bibliotēkas bibliogrāfei Annai Bartušai un daugavpilietei-dzejniecei, reģionālās avīzes “Latgales Laiks” redaktores vietniecei Lindai Kilevicai, tapušas atziņas, ko un kā darīt tālāk jaunajiem literātiem, kas izdevies vislabāk, pie kā jāpiestrādā.

Katrs konkursants tieši viņam domātās atziņas izlasīs nu jau par tradīciju tapušā darbu izlasē. Bērnu un jauniešu gan dzejas, gan prozas darbiņi runā viņu dvēseles valodā, kas ir savos meklējumos pēc labestības un draudzības, sapņiem un mīlestības, pasakas un īstenības, dabas un cilvēkiem, jūras plašuma un zvaigznēm...

Kafejnīcā skanēja arī stāsti un dzeja par Krāslavu, jo kā goda viesus uz šo pasākumu aicinājām rakstošos novadniekus, kuri ikdienā dara savu darbu, bet ir brīži, kad viņu dvēsele runā dzejas valodā.

Pasākuma dalībniekus uzrunāja Inta Lipšāne, Jeļena Vorošilova un Ģertdrūde Petrovska, kuru dzejas darbi ir lasāmi gan 2007.gadā izdotajā grāmatā „Mana Krāslava”, gan periodikā, gan dzirdami Dzejas dienu pasākumos.

Viešņas dalījās pieredzē par pirmajiem jaunrades mēģinājumiem, veiksmēm un pārliecību, lasīja savus dzejolus par Krāslavu. Skolotāja, novadpētniece un dzejniece Ģertdrūde Petrovska konkursantiem uzdāvināja savu lielāko veikumu dzejas krājumu „Saruna ar sevi”.

Katrs konkursants un viesis no BJC dāvanā saņēma jauno autoru darbu izlasi „Dvēseles valoda”, kuras iesiešanas darbu pastāvīgais sponsors ir SIA „Poligrāfija”.

Pateicības saņēma Artjoms Nežberts, Olivija Kleščinska (Krāslavas Varavīksnes vidusskola) un Jeļizaveta Abrosimova (Indras vidusskola).
3.vietas diplomus ieguva Aļona Svetļicka (Indras vidusskola) un Madara Vineta Stivriņa (Izvaltas pamatskola).
2.vietu bija visvairāk: Lindai Nipānei, Santai Čunčulei, Marinai Puriņai (Krāslavas Varavīksnes vidusskola), Ievai Jokstei (Indras vidusskola), Laurai Onzulei un Katrīnai Barševskai (Izvaltas pamatskola).

1.vietu novada VII Jauno rakstnieku un dzejnieku konkursā ieguva  Anastasija Stigevičas prozas un Lindas Pizānes dzejas darbi.

Krāslavas bērnu un jauniešu centrs arī pēc diviem gadiem rīkos kārtējo konkursu, tāpēc jau tagad aicinām krāt tos mirkļu iespaidus, kad runā jūsu dvēseles valoda. Tad atliks tikai apkopot atbilstoši nolikuma prasībām un iesniegt konkursam, bet līdz tam- rakstiet, lasiet un stāstiet par to. 

Savukārt nākošais veltījums pilsētai gaidāms Sveču mēnesī...


Написать комментарий