Pētījums: kurā valstī visvairāk ļauj atpūsties un svinēt

foto: ventasbalss.lv
foto: ventasbalss.lv

Diskusijās par iespēju ieviest Latvijā papildu brīvdienu, kuru darbinieki varētu izmantot saskaņā ar savu reliģisko pārliecību, izskanējis pretarguments, ka Latvijā jau tā ir pārāk daudz brīvdienu.

Globālās konsultāciju firmas "Mercer" pētījums par brīvdienu skaitu 58 valstīs liecina, ka Latvija nav rekordiste ne pēc valsts svētku dienu, ne atvaļinājumu dienu skaita. Tiesa Latvijā strādājošiem brīvo dienu skaits nav arī no mazākajiem.
Visvairāk valsts svētku brīvdienu ir Kolumbijā – 18 brīvdienas, otrajā vietā no svētku dienu "Top20" ir Libāna un Malaizija ar 16 brīvdienām, savukārt trešajā vietā ir Kipra, Japāna, Slovākija un Dienvidkoreja, kur ir 15 valsts svētku brīvdienas.

14 svētku dienas var baudīt Maltas, Spānijas, Čīles un Indonēzijas strādājošie, bet Austrijā, Portugālē, Horvātijā, Lietuvā un Slovēnijā ik gadu ir 13 svētku brīvdienas, bet Turcijā – 13 brīvdienas un vēl puse dienas.

Latvija, kopā ar Grieķiju, Argentīnu, Čehiju, Krieviju un Honkongu šajā sarakstā ierindojās septītajā vietā ar 12 svētku brīvdienām. Par vienu brīvdienu mazāk ir Polijā, Francijā, Zviedrijā, Brazīlijā, Itālijā un Pakistānā.

Desmit svētku brīvdienas ir Luksemburgā, Ungārijā, Norvēģijā, Beļģijā un ASV. Deviņas brīvdienas ir Dānijā, Vācijā, Īrijā, Rumānijā, Šveicē, Kanādā, Ukrainā, Ekvadorā un Vjetnamā.

Lielbritānijā, Nīderlandē un Serbijā ir astoņas svētku dienas, bet vismazāk svētku brīvdienu ir Meksikā – tikai septiņas.

Latvijā ar vismaz 20 atvaļinājuma dienām gadā ierindojās astotajā no 12 vietām. Pirmajā vietā ir Lielbritānija, kur ir 28 atvaļinājuma dienas. Lietuvā minimālais atvaļinājums ir 28 kalendāras dienas, kas ir aptuveni 20 darba dienas. Polijā strādājošie ar stāžu mazāku par 10 gadiem var baudīt 20 atvaļinājuma dienas, bet ar lielāku stāžu – 26 dienas. Austrijā, Dānijā, Somijā, Francijā, Grieķija, Luksemburgā un Zviedrijā ir 25 atvaļinājuma dienas.

Savukārt Indijā un Indonēzijā strādājošiem pienākas vien 12 atvaļinājuma dienas, Kanādā – 10 dienas, bet Taizemē vien sešas dienas.

Kopā ar minimālo apmaksāto atvaļinājuma dienu skaitu visvairāk var atpūsties austrieši un maltieši, kuriem kopumā ir iespēja izmantot 38 brīvas dienas. Polijā, Bolīvijā un Grieķijā kopumā ir 37 brīvas dienas, bet Francijā, Zviedrijā, Venecuēlā un Spānijā kopumā var izmantot 36 brīvas dienas gadā.

Latvijā kopā ar ikgadējo atvaļinājumu darbinieki var atpūsties 32 dienas.

Vismazākais kopējais brīvo dienu skaits – 25 – ir Pakistānā, Singapūrā un ASV. 26 brīvas dienas ir Honkongā un Indonēzijā, bet 27 dienas – Ukrainā un Dienvidāfrikā.


Написать комментарий