Igaunijas Bankas viceprezidents: Latvijai vajag eiro; jākaunina nepamatoti cenu cēlāji

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Latvijai ir nepieciešams ieviest eiro, bet tos uzņēmumus, kas valūtu maiņas procesā nepamatoti cels cenas, ir jājaunina un tas jādara sabiedrībai, otrdien intervijā Latvijas Radio sacīja Igaunijas Centrālās bankas viceprezidents Ulo Kāsiks.

Viņš atgādināja, ka pirms eiro ieviešanas arī Igaunijā bijušas diskusijas, taču valstij ir nepieciešams apsvērt jautājumu vai tad, ja eiro netiks ieviests, atgadīsies kas slikts. Jautājums par eiro ieviešanu vairāk esot atkarīgs no tā, vai uzņēmumi un iedzīvotāji uzticas valsts īstenotajai ekonomiskajai politikai.


Kāsiks sacīja, ka sabiedrības nosodījums esot būtisks līdzeklis, lai ietekmētu uzņēmumus, kas strādā konkurences apstākļos un kas nepamatoti paaugstinājuši cenas eiro ieviešanas procesā. Viņš gan piebilda, ka pēc eiro ieviešanas Igaunijā tiem produktiem, kuru cenas augušas vairāk nekā par 0,3%, tās vēlāk tomēr izlīdzinājušās.

Viņš uzsvēra, ka Igaunijā  valūtas maiņa ir notikusi veiksmīgi, par ko liecinot valsts ekonomiskā attīstība, jo valsts īstenotajai ekonomiskajai politikai uzticība ir augusi.

Jau vēstīts, ka Latvija plāno eirozonai pievienoties 2014.gadā.


Написать комментарий