Latvijas pilsētās utilizē lielās svētku egles

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Svētku laikam noslēdzoties, Latvijas lielākajās pilsētās tiek novāktas dekorācijas un svētku egles. Dažas pilsētu pašvaldības pamanījušās svētku egles izmanot lietderīgi arī pēc svētkiem vai saudzējot dabu, izmantot alternatīvas idejas svētku eglēm.

Valmieras svētku egle, kurai nedēļas nogalē tika noņemti svētku rotājumu, otrreizēji prieku nesa kādai ģimenei ar diviem maziem bērniem, kura dzīvo malkas apkures dzīvoklī. Atzarotā un sazāģētā egle, ģimeni ar malkas apkuri nodrošinās aptuveni desmit dienas. Arī lielākās daļas pilsētas iedzīvotāju svētku egles pēc svētkiem tiek izmantotas dabai draudzīgā veidā. Tās tiek savāktas un sašķeldotas, lai pēc tam nonāktu SIA ”ZAAO” sadzīves atkritumu uzglabāšanas krātuves poligonā ”Daibe”, kur tālāk to izmanto kā pārklājamo materiālu. Atsevišķa svētku eglīšu savākšana tiek organizēta jau otro gadu, bet lielā pilsētas svētku egle sociālam mērķim izmantota pirmo reizi, informē Kristīne Melece, Valmieras pilsētas Sabiedrisko attiecību un tūrisma nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste vides komunikācijas jomā.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta sabiedrisko attiecību projekta vadītāja Indra Vilde informēja, ka ik gadu tiek veikts iepirkums ”Par egļu ciršanu, transportēšanu, uzstādīšanu, uzraudzību un demontāžu”. Veicot egļu demontāžu, darba veicēji malkai derīgo daļu nogādā Bolderājas bibliotēkas apsildīšanai, kur katlu mājā tiek izkurināta šī malka, bet nederīgā daļā tiek utilizēta.
Ventspilī, kur tika uzstādītas septiņas svētku egles, galvenā egle pilsētas Rātslaukumā bija mākslīgā karkasa egle, kuru pēc svētkiem novietos noliktavā. To plānots izmantot vēl vismaz 15 turpmākos gadus, informē Ventspils Komunālā pārvalde. Savukārt pie Ventspils domes dabīgā sudrabegle, kura tiek rotāta vairāk kā desmit gadus, vēl varēs būt svētkiem rotāta un prieku ventspilniekiem nesīs vairākus gadus. Arī sazinoties ar Rēzeknes domes Saimniecības daļas pārstāvi, tika saņemts informācija, ka svētkos tiek izmantota mākslīgā svētku egle un nav nepieciešams meklēt katru gadu jaunu egli.


Написать комментарий