A.Mackevičs: Biķernieku pamatskolā dzīve sit augstu vilni

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Kā zināms, par Daugavpils novada Biķernieku pamatskolas direktoru nesen kļuva jauns un enerģisks direktors Aleksejs Mackevičs. Sarunā ar Gorod.lv viņš pastāstīja par sava darba rezultātiem un nākotnes plāniem.

- Mackeviča kungs, ar ko, Jūsuprāt, Biķernieku pamatskola atšķiras no citām skolām?

- Galvenā Biķernieku pamatskolas priekšrocība ir tas, ka tā ir mazā skola. To apmeklē vairāk nekā 100 skolēni. Pedagoģiskais kolektīvs nav liels, bet ir saliedēts, visi ir profesionāļi. Skolotāju istabā valda mājīga, silta atmosfēra, kuru skolotāji cenšas radīt arī mācību klasēs. Klases nav lielas, kas ļauj pievērst uzmanību katram skolēnam. Skolā strādā pieredzējušie konsultanti un audzinātāji, kuri palīdz bērniem tikt galā ar grūtībām mācībās un dzīvē.

- Pastāstiet, lūdzu, kādas izmaiņas notikušas skolā Jūsu darba laikā?

- Pirmkārt, neskatoties uz diezgan īsu atskaites posmu, mums izdevies piesaistīt skolā jaunus skolēnus. Biķerniekos realizējamās mācību programmas ir pieprasītas, un tas ir galvenais mūsu kopdarba rādītājs.

Šobrīd pedagoģiskais kolektīvs izstrādā Biķernieku pamatskolas attīstības plānu tuvākajiem trim gadiem. Esam rūpīgi izanalizējuši skolas darbu pēdējos gados, noteicām stiprās un vājās puses. Jaunā attīstības plāna pamatā būs iepriekšējo gadu darba analīze. Plāna projekts paredz paškontroli, kas palīdzēs kvalitatīvi novērtēt darba gaitu un rezultātus.

- Sakiet, lūdzu, kas tiek ņemts vērā minētajā plānā?

- Tas būs ļoti interesants un savā ziņā provokatīvs dokuments. Jaunā plāna priekšrocība ir tas, ka tajā tiks apvienots viss, ar ko lepojas skola. Kā arī plānā tiks piedāvāta inovatīvā pieeja izglītības procesam.

Jāpiemin skolas dalība Eiropas projektu realizācijā. Drīzumā tiks uzsākta skolas renovācija. Mūsdienīgās mācību klases kvalitatīvi mainīs skolas darba vidi. Taču mēs nevēlētos apstāties, mainot skolas aprīkojumu, jādomā arī par skolas pedagoģiskā kolektīva darba kvalitātes paaugstināšanu. Šajā ziņā ir vairākas interesantas un nestandarta idejas, kuras mēs vēlētos iekļaut plānā.
Protams, kaut kas varētu neizdoties, tomēr mēs gribētu mainīt pamatskolas izglītības programmu. Tas ir drosmīgs gājiens. Pirmās četras klases ir nozīmīgs posms bērna attīstībā – viņa pirmā saskarsme ar pedagogu un skolu. Bērni tiek pirmo reizi iesaistīti sabiedriskajās attiecībās, viņi kļūst par kādas noteiktās grupas daļu. It īpaši aktuāli tas ir bērniem no laukiem, jo daudzi dzīvo lauku sētās, kas ir visai izolētas. Dažreiz bērni reti kontaktējas pat ar saviem vecākiem.

- Ar ko atšķiras Jūsu skolas piedāvātā programma no citu skolu programmām?

- Dzīve liek pieņemt nestandarta lēmumus. Mūsuprāt, minētās programmas vienreizība ir saistīta ar to, ka mēs cenšamies iziet no vispārpieņemtajiem rāmjiem. Nav noslēpums, ka lauku skolās klases nav lielas, tajās parasti mācās ne vairāk par 10 bērniem. Tas ļauj būt elastīgākiem mācību pieeju izmantošanā.

Piemēram, var atteikties no parastās mācību stundu organizācijas, kura ir atkarīga no mācību stundu saraksta un uzsākt moduļa izglītības sistēmu. Tas nozīmē, ka klases izglītības process nebūs atkarīgs no banāla mācību stundu saraksta. Saskaņā ar normatīvo aktu prasībām, skolotājs varēs pats noteikt mācību gaitu un tempu.

Skolēnam jāapgūst noteiktās zināšanas, jāprot pieņemt lēmumus un izdarīt secinājumus, kā arī daudz kas cits. Skolotāja uzdevums ir palīdzēt bērnam to apgūt. Pedagoga kompetencē ir tas, kādas metodes un pieejas tiks izmantotas mērķa sasniegšanai. Galvenais, kas mūs interesē, ir rezultāts.

Turklāt, izstrādājot jauninājumus, mēs ņemam vērā galveno noteikumu – nekaitēšanas principu.

- Sakiet, lūdzu, kā pret jauninājumiem attiecas skolā?

- Katra jaunā ideja tiek saskaņota ar visiem skolas pārstāvjiem. Parasti skolā katru nedēļu notiek vismaz četras sapulces. Pirmā no tām ir pedagoģiskā kolektīva sapulce. Otrā – skolas padomes sapulce, kurā, izņemot skolas darbiniekus, darbojas arī vecāku, skolēnu un vietējās pašvaldības pārstāvji. Trešā ir skolēnu valdes sapulce, kuras pārstāvji piedāvā savu redzējumu. Aktīvi darbojas vecāki, kuru ierosinājumi tiek apspriesti vecāku sapulcēs.

Neapšaubāmi Biķernieku pamatskolā dzīve sit augstu vilni.

- Aleksej, ar ko vēl var lepoties Biķernieku pamatskola?

- Īpašu vietu mūsu skolā ieņem pirmsskolas izglītība. Darbojas divas bērnudārza grupas – vienu apmeklē bērni vecumā no 3 līdz 4 gadiem, otro – vecumā no 5 līdz 6 gadiem. Manuprāt, mūsu bērnudārzs ir viens no labākajiem. Tas ir saistīts ar to, ka bērnudārzā ir rūpīgi pārdomāta mācību sistēma. Bērnus apmāca īsti profesionāļi, kuri izlaiduši vairākas audzēkņu paaudzes. Bērnudārzā mācību process notiek bilingvāli, kā arī katrs bērns individuāli apgūst latviešu valodu. Nodarbības notiek katru dienu un tas ir bez maksas. Turklāt no triju gadu vecuma bērni bez maksas sāk apgūt arī angļu valodu. Bērnudārzā strādā arī logopēds.

Diemžēl sporta sekciju apmeklējuma iespējas laukos ir ierobežotas, tāpēc esam darījuši visu, lai bērni aktīvi sportotu, ar ko var izskaidrot mūsu audzēkņu sporta sasniegumus.

- Jūsu nākotnes plāni?

- Man kā jaunam direktoram ir svarīgi nodrošināt skolas attīstību, bet pats galvenais ir skolēni un viņu nākotne. Vēlos, lai katru rītu viņi ar prieku nāktu uz skolu un lepotos ar to.

- Paldies par interviju! Novēlam, lai izdodas viss iecerētais!


Написать комментарий