Austrālietis atrod milzīgu zelta tīrradni

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Ievērojama izmēra zelta tīrradni, kura svars ir 5,5 kilogrami, atradis kāds vīrietis Austrālijā, pamatīgi pārsteidzot zelta meklēšanas ekspertus. Par to ceturtdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Vārdā nenosauktais vīrietis tīrradni ar metāla detektoru atradis pie Balaratas pilsētas Viktorijas štatā. Cēlmetāls atradies 60 centimetru dziļumā, bet tā vērtība tiek lēsta 315 000 ASV dolāru (165 tūkstoši latu) apmērā, ziņo BBC.


Vietējie zelta meklēšanas eksperti stāsta, ka zelts šajā apkārtnē tiek meklēts jau gadu desmitiem, taču tik nozīmīgs atradums te vēl nekad neesot bijis. "Es esmu meklētājs un dīleris jau divas desmitgades, un nevaru atcerēties pēdējo reizi, kad apkārtnē būtu atrasts par 100 uncēm (2,8 kilogrami) lielāks tīrradnis," pastāstīja Balaratas kalnrūpniecības zelta maiņas veikala īpašnieks Kordels Kents.

Kents skaidro, ka atradums ir ārkārtīgi nozīmīgs kā minerāla paraugs. "Mēs jau 162 gadus esam zelta drudzī un Balarata joprojām ražo tīrradņus – tas ir nedzirdēti," sajūsmu izsaka veikalnieks.

Pēc pašreizējām zelta cenām Austrālijā atradums maksā gandrīz 300 000 ASV dolāru (157 tūkstoši latu), bet papildus vērtību tam piešķir tas, ka tīrradnis ir smagākas par kilogramu, skaidro Kents.

Eksperts uzskata, ka šādi atradumi "dod cilvēkiem cerību", tāpēc zelta meklēšanai atkal ieinteresēs daudzus. "Nekas nelīdzinās naudas izrakšanai, tā ir laba izklaide," nobeidz Kents. 


Написать комментарий