Viedoklis: krievi ES vienmēr ir bijuši eiropieši, nevis krievi no rietumiem 2

foto: russkije.lv
foto: russkije.lv

Apnika dzirdēt kā vairākums runā, ka mēs esam ES un mums jāuzvedas kā eiropiešiem, viņi vispār saprot ko runā? Vai tad līdz iestāšanai ES mēs bijām necivilizēta tauta, un vai mēs nebijām eiropieši?

Mēs vienmēr esam bijuši eiropieši. Pirmkārt, krievs vienmēr izturēsies lojāli pret pastāvošo kārtību un atkārtos to, ko valdes locekļi runās valsts valodā. Pat tajos gadījumos, kad tas sanāk nepareizi un neatbilst jēgai.

Kopumā krievu valodā biežāk lieto vārdu izglītots un audzināts, nevis kulturāls. Šiem vārdiem ir plaša nozīme – cilvēks, kurš spēj pielietot savas gūtās zināšanas un rast kontaktu ar cilvēkiem. Cilvēks, kurš var integrēties sabiedrībās. Latviešu valodā vārdam „kulturāls” ir daudz šaurāka nozīme, vienkārši pieklājīgs cilvēks, un cilvēka izglītībai šeit nav nekādas nozīmes.

Runājot par civilizāciju, tad šeit viss ir vienkārši. Krievu valodā vārds civilizētais ir sinonīms vārdam „kulturāls”. Latviešu valodā šie vārdi nav sinonīmi. Latviešu valodā vārdam „civilizētais” ir šaura nozīme, tas attiecas vairāk uz sabiedrību, nevis personu.

Kad krievs saka mums, ka jābūt kulturāliem un civilizētiem kā eiropieši, tad tam ir divējāda nozīme. Šie vārdi aizņemti no latviešu valodas, saglabājot krievu valodai neraksturīgu nozīmi. Tā kulturāls cilvēks latviešu valodā nozīmē pieklājīgs, tas ir aktuāli latviešiem, jo lauku un pilsētas dzīves veids krasi neatšķiras. Latviešu valodā vārds „civilizēts” attiecas uz sabiedrību kopumā, tas ir cilvēktiesības, demokrātija.

Attiecībā uz vārdu savienojumiem: „Būsim kā eiropieši” vai „kā Eiropā”... Šos vārdu savienojumus Latvijā ir atveduši reemigrējošie latvieši no ASV un Kanādas. ASV tas bija raksturīgs vienmēr, jo viņi nav eiropieši. Reemigrējošie latvieši, pēc PSRS sabrukuma atgriežoties Latvijā arī sāka virzīt vietējos iedzīvotājus uz Eiropas virzienu.

Latvija vienmēr bija Eiropas sastāvdaļa un lielāko daļu pastāvēšanas laika attīstījās kā viena no Eiropas kultūrām. Ar jēdzienu civilizācija, netiek minēts kultūras līmenis, bet gan demokrātijas pamatprincipi. Mūsdienās tas ir vissvarīgākais jautājums.


Темы: , , ,
Написать комментарий

Skatoties kadi krievi.

krievi vienmēr ir un būs AZIĀTI!!! gan vēsturiski, gan mentāli!!!

Написать комментарий