FM tehniskās kļūdas rašanos PVN likumā Saeimas atbildīgajā komisijā līdz galam nespēj izskaidrot

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Norma, kas prasa papildus rekvizītus kases čekiem, jaunajā Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumā ieviesusies tehniskas kļūdas dēļ, trešdien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē atzina likuma izstrādātājs Finanšu ministrija (FM), taču kā kļūda radusies, līdz galam saprast neizdevās, sēdes dalībniekiem vien nonākot pie secinājuma – tā ir jālabo.

Trešdienas sēdē tika izskatīts jautājums par PVN likuma prasību čekos norādīt arī vienas vienības vērtību bez nodokļa, kas iepriekš likumā nebija un čekos līdz janvārim bija jānorāda vien preču cena un vērtība vai atlīdzība par sniegtajiem pakalpojumiem un PVN summa.


Par likumu atbildīgās komisijas vadītājs Jānis Reirs (V) sēdē trešdien atzina, ka nesaprot, kāpēc likumā radusies šāda prasība. Deputāts sacīja, ka ir papētījis pērnā gada čekus un tur, ja pirktas vairākas preses, redzama vien to kopējā vērtība, kopējā summa bez PVN un PVN summa no kopējās vērtības. Reirs, kura komisija iepriekš jauno PVN likumu jau bija skatījusi, trešdien bija neizpratnē – kāds bija mērķis, ieviešot šo atsevišķo preces vienības norādīšanu.

Likuma autora – Finanšu ministrijas – pārstāve sacīja, ka notikušais ir tehniska kļūda, ko ietekmējis cilvēciskais faktors, pārnesot redakciju no vecā un jauno likumu. Viņa atzina, ka nepieciešamais likuma precizējums vairāk skar nodokļu maksātājus, kuri vēlas atskaitīt priekšnodokli.

"Ja mēs ejam iepirkties veikalā kā fiziskas personas, tad pilnīgi pietiek ar darījuma apliecinošo dokumentu, kas ir čeks, kurā jūs varat redzēt, cik esat samaksājuši," sacīja FM pārstāve, apgalvojot, ka publiskajā telpā izskanējusī informācija, ka prasība ir svarīga arī jebkuram pircējam, kurš ikdienā iepērkas veikalā, ir nedaudz pārspēlēti. Tiesa, publiskajā telpā mediji, ziņojot par likuma nepilnību, kas pārsteigusi uzņēmējus, uzsvēra, ka ikdienas pirkumus privātām vajadzībām šī likuma prasība neietekmē.

Uz Reira jautājumu, vai ir nepieciešams grozīt likumu, vai arī pietiktu ar Ministru kabineta noteikumiem, FM pārstāve atbildēja - likuma grozījumi ir vēlami, bet bez tiem varētu arī iztikt līdz brīdim, kamēr tiek veikti citi grozījumi jaunajā PVN likumā. Līdz tam laikam ministrijā kopā ar Valsts ieņēmumu dienestu sagatavotu informatīvu materiālu nodokļu maksātājiem. "Taču likuma grozījumi ir labākais ceļš, jo nodokļu maksātājiem tiek norādīts skaidrs ceļš un prasības, kādiem jāizskatās čekiem," sēdē trešdien atzina ministrijas pārstāve.

Runājot par likuma precizēšanu, sēdē izskanēja divi priekšlikumi – atgriezties pie vecās kārtības, neprasot vienas vienības vērtības uzrādīšanu bez PVN, vai prasību izteikt nedaudz citādāk. FM piedāvāja pārņemt to regulējumu, kas bija spēkā iepriekš, bet izteikt to nedaudz savādāk, ļaujot čekā norādīt vērtību ar vai bez PVN, jo čekā var būt gan apliekams, gan neapliekams darījums, līdz ar to maksātāja rokas nav sasietas, šos čekus izsniedzot. FM uzskata, ka šāds piedāvājums ir precīzāks, taču neiebilstu, ja komisija tomēr vēlētos atgriezties pie vecās kārības.

Latvijas Tirgotāju asociācijas pārstāvis Austris Kalniņš, kurš trešdien piedalījās sēdē, atzina, ka papildus prasības tiešām ir problēma, bilstot, ka asociācija iepriekš tikās ar ministrijas pārstāvjiem, kuri solīja, ka jaunais PVN likums vien sakārtos normas, taču neko nemainīs. "Bet beigās izrādās tāds pārsteigums, ka jāpārveido kases aparātu programmas," sašutis bija Kalniņš, sakot, ka tirgotājiem jau tā galvassāpes sagādā tas, ka čekos būs jānoārda divas cenas – latos un eiro. Viņš uzsvēra, ka LTA apmierināja vecā kārtība un viņš neizprot, kam nozarē būtu vajadzība norādīt kaut ko bez nodokļa. "Iepriekš bija labi – norādīta pilna cena, lai patērētājām ir zināms, ja viņš nopērk šķīstošās kafijas bundžu, tad tā ir gala cena," teica Kalniņš.

LTA vēlas atgriezties pie vecās likuma redakcijas, norādot, ka arī VID nevar paskaidrot šo kļūdu, kas ir ieviesusies un nozarē ir radies zināms haoss, jo šobrīd tirgotāju klientus var sodīt par to, ka viņi saņem čeku, kuru nevar izmantot saimnieciskā darbībā.

LTA viedoklim piekrita arī komisijas pārstāvis, deputāts Imants Parādnieks (NA), kurš sacīja - radīt jaunu kārtību, kura rada problēmas un apgrūtinājumus, ir neprāts. Viņš aicināja atgriezties pie tās likuma redakcijas, kura bija līdz šim. "Ja vecā sistēma strādāja un kļūdas pēc nav pārnesta šeit [uz jauno PVN likumu], tad tā ir jāatstāj kā bija," pārliecināts Parādnieks.

Lai gan sēdē izkristalizējās vairākuma viedoklis, ka jāatgriežas pie vecās kārtības, jautājums trešdien tomēr palika neizlemts, jo atsevišķi sēdes dalībnieki atzina, ka labojumus saņēmuši vien otrdienas vēlā vakarā vai trešdien pirms sēdes, tāpēc nevarēja izvērtēt, kuri no tiem ir labāki. Jautājumu komisijā izlems ceturtdien.

Portāls "Delfi" jau ziņoja, ka līdz šim nebijušas prasības kases čekiem, kuras noteiktas jaunajā PVN likumā un kuras, iespējams, tur ieviesušās ierēdņu pārrakstīšanās dēļ, radījušas galvassāpes tirgotājiem un uzņēmējiem, jo padarījušas ierastus kases čekus par likumam neatbilstošiem. Latvijas tirgotāju asociācija (LTA) jau lūgusi grozīt jauno likumu, kurš ir spēkā kopš 1.janvāra. Jauno PVN regulējumu par nepilnīgu atzīst arī Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Līdz šim kases čekos bija jānorāda vien preču cena un vērtība vai atlīdzība par sniegtajiem pakalpojumiem, un PVN summa. Taču jaunais likums prasa čekā norādīt papildus rekvizītus - preces vai pakalpojuma cena (vienas vienības vērtība bez nodokļa) un darījuma kopsumma (bez nodokļa).

Tas nozīmē, ka šobrīd tirgotāji, nepārprogrammējot kases aparātus, nevar izsniegt likumam atbilstošus čekus, jo līdz šim vienas vienības vērtība bez nodokļa čekos netika uzrādīta, jo šādas prasības nebija. Līdz ar to šobrīd pircējs, kurš vēlas čekus ar vērtību līdz 100 latiem kopa ar nodokli uzrādīt VID kā attaisnojuma dokumentus priekšnodokļa atskaitīšanai nevar to izdarīt un viņam par katru pirkumu vai saņemto pakalpojumu būtu jāpieprasa izrakstīt pavadzīmi vai kvīti.


Написать комментарий