Saeima ceturtdien lems par konceptuālu atbalstu Valsts prezidenta un Satversmes tiesas tiesnešu ievēlēšanai atklātā procedūrā

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Saeima ceturtdien, 24.janvārī, konceptuāli lems par grozījumiem Latvijas Republikas Satversmē, kas paredz pāriet uz atklātu Valsts prezidenta un Satversmes tiesas tiesnešu ievēlēšanu.

Parlaments jau pagājušā gada sākumā grozīja Saeimas kārtības rulli, atsakoties no amatpersonu aizklātas ievēlēšanas, taču Satversmē nostiprinātais regulējums joprojām paredz, ka Valsts prezidents un Satversmes tiesas tiesneši ievēlējami aizklāti.

Parlaments pirmajā lasījumā skatīs grozījumus pašvaldību vēlēšanu likumā, kas paredz samazināt pašvaldībās ievēlamo deputātu skaitu. Likumprojektā paredzēts, ka novados, kuros reģistrējušies no 5001 līdz 20 tūkstošiem iedzīvotāju, būtu jāievēl 11 deputāti līdzšinējo 13 vietā, bet pašvaldībās, kurās dzīvo no 20 001 līdz 50 tūkstošiem iedzīvotāju — 13 deputāti līdzšinējo 17 vietā. Tāpat paredzēts no 19 uz 15 samazināt deputātu skaitu pašvaldībās, kurās ir vairāk nekā 50 tūkstoši iedzīvotāju.

Saeima rīt lems par konceptuālu atbalstu grozījumiem likumā, kas paredz risināt dalītā īpašuma problēmas. Savukārt, lai precizētu finansēšanas modeli bibliotēku elektroniskās informācijas resursu pieejamības nodrošināšanai atbilstoši valsts budžeta līdzfinansējuma piešķiršanas praksei, parlaments pirmajā lasījumā skatīs grozījumus Bibliotēku likumā.

Saeima galīgajā lasījumā ceturtdien lems par grozījumiem Aizsargjoslu likumā un Meža likumā, kas paredz elektrolīniju īpašniekiem atvieglot objekta uzturēšanu un novērst drošas elektroapgādes apdraudējumu.

Lai policijas darbinieki kontrolpirkumos varētu plašāk iesaistīt nepilngadīgos, Saeima galīgajā lasījumā skatīs grozījumus likumā „Par policiju”. Lai konstatētu alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu pārdošanu nepilngadīgajiem, policija pašlaik kontrolpirkumos var iesaistīt nepilngadīgos, taču tie ir tikai jaunieši, kas papildu vispārējai vidējai izglītībai apgūst iemaņas policista darbā.

Saeima otrajā lasījumā lems par grozījumiem vairākos likumos, kas noteiks kārtību, kā valstī izsludina un atceļ ārkārtējo situāciju vai izņēmuma stāvokli, nodrošina uzraudzību, kā arī valsts iestāžu, fizisko un juridisko personu tiesības un ierobežojumus šīs situācijas laikā.

Saeimas sēdē paredzēts jaunievēlētās valsts kontrolieres Elitas Krūmiņas zvērests, kā arī notiks ikgadējās ārlietu un Eiropas lietu debates. 

Parlamenta darba kārtībā ir arī vairāku deputātu un valdības izstrādāto likumprojektu nodošana izskatīšanai komisijās.


Написать комментарий