Urbanovičs: Mēs neesam nobalsojuši par eiro ieviešanu

foto: ivarsjakovels.blogspot.com
foto: ivarsjakovels.blogspot.com

Fragments no šodien "Neatkarīgajā Rīta Avīzē" publicētās intervijas ar politiskās apvienības Saskaņas centrs Saeimas frakcijas priekšsēdētāju Jāni Urbanoviču.

– Vai eiro oponentiem ir instrumenti, ar kuru palīdzību iespējams aizkavēt lata nomaiņu?

– Instrumenti ir, vairāki. Iespējams, nevajadzētu nekādu referendumu, ja ar valdošajiem politiķiem izdotos panākt atklātas un godīgas debates, kuru laikā uz lielas tāfeles vienā pusē tiktu uzrakstīti visi plusi, bet otrā, neko neslēpjot, – visi mīnusi. Mans mērķis ir to panākt. Lai nebūtu nekādu melu.

– Kas tiek melots?

– Kaut vai tas, ka referendumā par iestāšanos Eiropas Savienībā esam balsojuši par atteikšanos no lata un pievienošanos eiro monetārajai telpai. Palūdziet Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājam Arnim Cimdaram šo biļetenu un paskatieties, par kādu jautājumu bija jābalso. Tur nebija ne vārda par eiro, tikai jautājums PAR vai PRET iestāšanos ES. Līguma projekts, kuru parakstīja jau pēc referenduma, sabiedrībai nebija pieejams. Nav tiesa, ka, iestājoties ES, jau automātiski apņemamies būt eirozonā. Tā ir tikai daļēja taisnība. Atšķirībā no daudziem citiem es šo līgumu esmu lasījis. Tur ir punkts par to, ka gadījumā, ja mūs aicinās pievienoties, Latvijai būs tiesības iestāties eirozonā. Es to saprotu tā, ka Latvijai būs tiesības ne tikai pievienoties, bet arī nogaidīt. Mums saka: jūs, vilcinot konsolidāciju, varat šo procesu nobremzēt, un tad viss būs velti. Manuprāt, tik un tā viss būs velti, pat iestājoties vienotajā Eiropas monetārajā telpā. Būs 2014. gadā eiro vai nebūs, tik un tā laimes lācis tajā mirklī pie durvīm neklauvēs. Laimes nebūs tāpēc, ka potenciālie Latvijas nodokļu maksātāji nodokļus maksās citās valstīs. Viņus no dzimtenes būs padzinusi valdības politika. Latvijai vajadzētu kaulēties ar Eiropu. Jā, mums saka: Latviju neviens eirozonā negaida. Domāju, ka gaida gan – tāpēc, ka esam kopienai ļoti paklausīga valsts.

– Eiroparlamenta deputāts Roberts Zīle brīdina: nebūs 2014. gadā eiro, 2020. gadā būs rublis. Vai ir kas tāds, ko nezina tauta, bet zina, piemēram, Zīle?

– Prasiet viņam. Iedomājieties, par kādu muļķi jāuzskata tauta, lai diskusijā izmantotu šādus argumentus...


Написать комментарий