Daugavpilī bīda ambiciozu debesskrāpju projektu

Foto: nra.lv
Foto: nra.lv

Daugavpilī vēl joprojām virza pretrunīgi vērtēto ideju par «debesskrāpju» būvniecību. 2013. gada pirmajā Daugavpils pilsētas domes sēdē desmit deputātu vienbalsīgi nolēma pagarināt pilsētas centrā ieplānotā, zemes nomas līgumā noteiktā dzīvojamo un administratīvo ēku kompleksa SkyLine celtniecības termiņu.

Projekts nav jauns, par ambiciozo celtniecības ieceri Sporta un Kandavas ielu rajonā runā jau gandrīz desmit gadu. Zemesgabala nomas līgums uz 50 gadiem tika noslēgts 2004. gadā, 2007. un 2009. gadā to jau koriģēja.

Projekta iniciatores firmas Ditton BC mājaslapā var lasīt, ka projekta SkyLine realizācijas gaitā paredzēts Daugavpilī izveidot jaunu, mūsdienīgu daudzfunkcionālu dzīvojamo un biznesa centru. Tur paredzēts izbūvēt dzīvojamo kompleksu – 20 un 18 stāvu ēkas, kurās izvietosies 156 dzīvokļi ar platību no 66 līdz 120 kvadrātmetriem. Ēkas savienos ar vienotu pirmo stāvu, kas kalpos kā halle un vienlaikus būs kopējās infrastruktūras centrs, vēl ir plānots uzbūvēt atsevišķi stāvošu septiņu stāvu darījumu centra korpusu, slēgtas autostāvvietas 170 vietām, virszemes autostāvvietas 80 vietām, veikalus un citas apkalpojošās infrastruktūras objektus.

Iecere ir Daugavpils mērogiem grandioza, tomēr vairāki apstākļi liek raudzīties uz to skeptiski. Pat tā sauktajos treknajos gados projekta virzība izrādījusies gaužām minimāla.

Firmas pārstāvis Aleksandrs Misjukovecs videoprezentācijā tagad apgalvoja, ka projektā jau ir ieguldīti 720 tūkstoši latu, notikusi projekta iekļaušana Daugavpils detaļplānojumā, inženierkomunikāciju ierīkošana, tenisa kortu pārcelšana, dažādu dokumentu sagatavošana. Taču viņš pats atzīst, ka, pasliktinoties ekonomiskajai situācijai, virzība apstājusies, kaut arī visu laiku ir meklēti investori.

Saskaņā ar domes akceptētajām izmaiņām nomniekam līdz 2015. gada 31. decembrim vajadzētu izstrādāt un iesniegt akceptēšanai Pilsētplānošanas un būvniecības departamentā būvobjekta tehnisko projektu, bet objektu uzcelt un nodot ekspluatācijā 36 mēnešu laikā no būvprojekta akceptēšanas dienas. Ja nomnieks izpildīs visus vienošanās nosacījumus un atradīs investoru, tad debesskrāpji Daugavpils centrā varētu parādīties ap 2019. gadu.

Taču, ja paraugās uz objektīvo situāciju Daugavpilī, šobrīd ir grūti saskatīt argumentus, kādēļ investori varētu ieguldīt līdzekļus šādā dārgā būvniecības objektā, kura izmaksas jau pirmsākumos lēstas apmēram 20 miljonos latu, bet aizvadīto gadu laikā tās varētu būt tikai sadārdzinājušās. Tāpat apšaubāmas iespējas šādam objektam rast izmantotājus, jo pašlaik pilsētā gan dzīvokļu, gan biroju telpu tirgū piedāvājums daudzkārt pārsniedz pieprasījumu, tuvākajos gados nav saskatāma arī situācijas radikāla maiņa.

Piemēram, portālā www.ss.lv 17. janvārī pārdošanā Daugavpilī tika piedāvāti 345 dzīvokļi, bet pirkt vēlējās tikai 29 sludinājumu iesniedzēji. Tirgū piedāvā dažādu lielumu, labiekārtotības pakāpes un cenas dzīvokļus. Vienistabas dzīvokļu cena tiek norādīta pat pilsētas centrā no 2000 latu, trīsistabu – no četriem, pieciem tūkstošiem latu. Ļoti pieņemamā stāvoklī esošu trīsistabu dzīvokli var iegādāties par 10 000 latu, pārdošanā piedāvātas vairāk nekā simts individuālās dzīvojamās mājas, tāpat arī ofisu telpas var brīvi gan pirkt, gan īrēt. Gluži tāpat arī laikrakstā Reklāma Piektdienās var lasīt apmēram 200 dzīvokļu pārdošanas sludinājumu. Nodarbinātības situācija pilsētā joprojām ir tāda, ka tukšu telpu kļūst tikai vairāk.

Tādēļ potenciālo investoru piesardzība ir gluži saprotama, arī Ditton BC pārstāvis atzina, ka tie būtu gatavi iesaistīties projektos, ja reģionā uzlabosies ekonomiskā situācija. Pagaidām šie debesskrāpji izskatās kā fantāzija.


Написать комментарий