RP aicina nepieļaut mežu īpašnieku interešu lobēšanu uz visu elektroenerģijas patērētāju rēķina

foto: publicatom.ru
foto: publicatom.ru

Reformu partija aicina Saeimu rūpīgi izvērtēt visas iespējamās sekas, ko varētu radīt Zemkopības ministrijas iesniegtie grozījumi Aizsargjoslu likumā, kas paredz tiesības meža īpašniekam prasīt elektrolīniju īpašniekam atpirkt aizsargjoslās nocirstos kokus.

Partija uzskata, ka grozījumi nav atbalstāmi, jo tie neatbilst sabiedrības interesēm. To pieņemšana var sadārdzināt patērētājiem elektroenerģijas tarifus, kā arī negatīvi ietekmēt elektroapgādes drošību un nepārtrauktību.

Iebildumus pret grozījumiem izteica AS "Sadales tīkls" un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija, kas uzskata, ka likumprojekts liks sadales elektrolīniju operatoram AS „Sadales tīkls” nodarboties ar tam neraksturīgu biznesu - nozāģētu koku loģistiku un tirdzniecību, radot papildu izmaksas, kas samazinās uzņēmuma iespējas veikt elektrolīniju atjaunošanas darbus un arī var palielināt sadales tarifu. Pēc AS „Sadales tīkls” aplēsēm, šāds pienākums uzņēmumam radīs būtisku izmaksu pieaugumu – vismaz 2 miljonu latu apmērā. Šo papildu izmaksu rezultātā elektroenerģijas sadales pakalpojumu tarifs var pieaugt par apmēram 1%. Ņemot vērā, ka sadales tarifa īpatsvars mājsaimniecību gala tarifā ir apmēram 45%, kopējā ietekme uz gala tarifu veidotu pusi no elektroenerģijas sadales sistēmas pakalpojumu tarifa pieauguma, t.i 0,5%.

Likumprojektā iekļautā norma arī būtiski aizkavēs un apgrūtinās elektrolīniju trašu tīrīšanas darbus, līdz ar to negatīvi ietekmējot elektroapgādes drošību un nepārtrauktību.

„Vēl otrdien Saeimas Tautsaimniecības komisija iepazinās ar Ekonomikas ministrijas ziņojumu par elektroenerģijas cenu pieauguma riskiem, kurš atklāja, ka iepriekšējo valdību pieņemto un īstenoto politiku dēļ šobrīd valsts pret subsidētās enerģijas ražotājiem uzņēmusies saistības 7-12 miljardu latu apjomā.  Šajā kontekstā ir absolūti nepieņemams mēģinājums turpināt praksi vienas nozares biznesa interešu labā uzlikt papildu slogu visiem elektrības patērētājiem,” norāda  Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.


Написать комментарий