Prezidents: bijušajām augstām vēlētām amatpersonām jāpalielina sociālās garantijas

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Valsts prezidents Andris Bērziņš uzskata, ka nepolitiskām augstām ievēlētām amatpersonām pēc pilnvaru termiņa beigām būtu jāpalielina sociālās garantijas, portālam "Delfi" pastāstīja Valsts prezidenta pārstāve Līga Krapāne.

Tiesa, pats Valsts prezidents likumdošanas iniciatīvas šajā jautājumā negatavojas virzīt un uzskata, ka tā ir likumdevēja kompetence, norādīja Krapāne.


Prezidents skaidrojis - pašlaik Saeimas apstiprinātām augstākajām amatpersonām, kas nav politiķi, pēc pilnvaru termiņa beigām izmaksā atlaišanas pabalstu vienas mēnešalgas apmērā. Atsevišķām amatpersonām ir tiesības uz izdienas pensiju, piemēram, ģenerālprokuroram. Tikmēr daudzām amatpersonām šādu tiesību nav, vai tās būtu pieejamas vien līdz ar pensijas vecuma sasniegšanu.

"Ņemot vērā, ka šīm amatpersonām likums divus gadus pēc amata pilnvaru termiņa beigām nosaka arī būtiskus ierobežojumus turpmākajai darbībai, likumdevējs varētu apsvērt zināmu garantiju nodrošināšanu, ja šīs personas nestrādā, turklāt tikai pēc sociālās apdrošināšanas pakalpojumu izmantošanas," norādījis Bērziņš.

Šo ierosinājumu viņš skaidro ar vēlmi mazināt draudu, ka potenciāli dažādu amatu kandidāti varētu atteikties no kandidēšanas, saskaroties ar neziņu, ko darīs pēc pilnvaru termiņa beigām.

Bērziņš ceturtdien LNT raidījumā "900 sekundes" par piemēru minēja nu jau bijušo valsts kontrolieri Ingunu Sudrabu, kurai ir ierobežojumi ieņemt dažādus amatus, tāpēc būtu jāpadomā par kompensējošiem mehānismiem, "lai dzīve pēc pilnvaru beigām nebeidzas".


Написать комментарий