Latvijas Banka šogad prognozē 3,6% ekonomikas izaugsmi

foto: kasjauns.lv
foto: kasjauns.lv

Šogad Latvijas ekonomikas izaugsme būs nedaudz lēnāka, nekā tas bija pērn, tāpēc iekšzemes kopprodukta (IKP) prognoze 2013.gadam ir 3,6% - galvenokārt ārējo risku un ar tiem saistītās investīciju atlikšanas dēļ, ceturtdien paziņoja Latvijas Banka.

Lai gan 2013.gadā sagaidāms mērens iekšējā pieprasījuma un patēriņa kāpums ienākumu pieauguma dēļ, nopietni riski cenu stabilitātei vidējā termiņā nepastāv un gada vidējā inflācija ir sagaidāma zema – Latvijas Bankas pamatprognoze ir 2%.


Latvijas Bankas padome ceturtdien arī nolēma nemainīt noteiktās procentu likmes un obligāto rezervju normu. Latvijas Bankas refinansēšanas likme gadā saglabāta 2,5%, bet banku noguldījumu iespējas uz nakti Latvijas Bankā procentu likme - 0,050%.

Aizdevumu iepriekšējās 30 dienās izmantojot ne vairāk kā piecas darbadienas, procentu likme ir 3%, aizdevumu iepriekšējās 30 dienās izmantojot ne vairāk kā 10 darbadienas, likme ir 6%, savukārt aizdevumu iepriekšējās 30 dienās izmantojot vairāk nekā 10 darbadienas, likme ir 9%.

Jau ziņots, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts pēc sezonāli neizlīdzinātajiem datiem pērnā gada trešajā ceturksnī, salīdzinājumā ar šo pašu laiku pērn, ir pieaudzis par 5,2%. Savukārt deviņos mēnešos, salīdzinot ar 2011. gada deviņiem mēnešiem, IKP pieauga par 5,6%.

Finanšu ministrija iepriekš saglabāja nemainīgu IKP pieauguma prognozi 2013.gadam iepriekš prognozētajā 3,7% līmenī.


Написать комментарий