Saeimas deputāti neatcels sev algu pielikumu

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Saeimas deputāti ceturtdien nolēma nenodot izvērtēšanai komisijās Nacionālās apvienības (NA) frakcijas ieceri šogad atcelt valsts budžetā paredzēto parlamentāriešu algu pielikumu par aptuveni 100 latiem.

Par šīs ieceres nodošanu komisijām nobalsoja vien paši NA deputāti un daļa Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas deputātu, pret bija 23 tautas kalpi no "Vienotības" un Reformu partijas frakcijām, bet atturējās – desmit. Nebalsoja 29 deputāti, lielākoties "Saskaņas centra" frakcijas pārstāvji.


Saeimas deputātu atalgojums šogad pieaugs par 100 latiem (pirms nodokļu nomaksas), jo valstī pieaugusi vidēja darba samaksa un šogad beidzies likumā noteiktais pārejas periods, kurā taupības dēļ bija "iesaldēts" deputātu atalgojuma fonds.

Reformu partija (RP) un "Vienotība" skaidrojušas, ka likums par Saeimas deputātu un valsts pārvaldē strādājošo atalgojuma sasaisti ar ekonomisko izaugsmi valstī jau ir spēkā un NA ierosinājumu nosauca par populismu.

"Budžeta pieņemšanas laikā aptuveni pirms mēneša Nacionālā apvienība neizvirzīja nekādas pretenzijas vai priekšlikumus šādām izmaiņām. Tāpēc šobrīd aicinājums nepaaugstināt atalgojumu ir uzskatāms par populistisku uzmanības pievēršanu vai, iespējams, arī uzmanības novēršanu no citām neveiksmēm atsevišķu Nacionālās apvienības politiķu komunikācijā," pavēstīja RP frakcija.

Pirms vairākiem gadiem reformētā deputātu atalgojuma sistēma sasaista deputātu amatalgu ar vidējās algas izmaiņām valstī. Reforma paredz, ka katru gadu deputātu alga mainās līdz ar vidējās algas pieaugumu vai kritumu.

Deputātu mēnešalgas 2013.gadā aprēķinās, par pamatu ņemot valstī strādājošo mēneša vidējo darba samaksu 2012.gada pirmajā pusgadā, kas bija 474 lati, un piemērojot tam koeficientu 3,2. Tādējādi deputāta mēnešalga šogad būs 1517 lati pirms nodokļu nomaksas.

NA frakcija šā gada sākumā nāca klajā ar aicinājumu Saeimas deputātu atalgojumu tomēr necelt un deputātu algu aprēķināšanai piedāvā saglabāt koeficentu 0,94 arī 2013. un 2014.gadā, lai reāls atalgojuma palielinājums nenotiktu šī Saeimas sasaukuma laikā.

Šo NA ieceri neatbalstīja pārējie koalīcijas pārstāvji – "Vienotības" un Reformu partijas frakciju deputāti.


Написать комментарий