Bejonsai pārmeta, ka viņa ASV himnu izpildījusi “zem fonogrammas”

Foto: nra.lv
Foto: nra.lv

Pēc ASV prezidenta Baraka Obamas inaugurācijas ceremonijas lielu mediju uzmanību ir piesaistījusi dziedātājas Bejonsas Noulzas Kārteres uzstāšanās. Iespējams, ASV himna viņas atskaņojumā bija tikai fonogramma.

ASV Jūras kājnieku orķestris sākotnēji skaidroja, ka lēmums par fonogrammas izmantošanu pieņemts pēdējā brīdī, tādējādi apstiprinot, ka dziedāšana nav bijusi pa īstam. Turpretim, kad par šo jautājumu interesējās BBC žurnālisti, tika saņemts skaidrojums, ka orķestrī neviens nezina, vai B. NoulzaKārtere pasākuma laikā ir dziedājusi vai arī izmantojusi fonogrammu. Jūras kājnieku orķestris atzinis, ka tā mūziķi gan izmantojuši iepriekš ierakstītu izpildījumu visām dziesmām, kurām jāskan pasākuma laikā. Tas tiekot darīts nevis mūziķu spēju trūkuma dēļ, bet gan lai nodrošinātos pret dažādiem apstākļiem, kas uzstāšanos var ietekmēt – piemēram, uzstāšanos var sabojāt pārlieku liels aukstums vai tehniskas ķibeles. Tā kā B. NoulzaiKārterei pirms uzstāšanās nav bijis iespējas kopīgi izmēģināt uzstāšanos, orķestris nolēmis neriskēt un izmantot fonogrammu.

Soulmūzikas leģenda Areta Frankina, kura uzstājās 2009. gada ceremonijā, izteikusies, ka Bejonsas iedziedātā himnas versija bijusi lieliska, pat ja pasākumā viņa tikai kustinājusi lūpas. «Kad dzirdēju ziņās, ka viņa izmanto ierakstu, es smējos,» viņa sacīja ABC News. «Tanī laikā gaisa temperatūra bija 46 vai 44 grādi pēc Fārenheita [septiņi līdz astoņi grādi pēc Celsija], un vairumam dziedātāju tā nav piemērota temperatūra.» Brukinas psihedēliskā rokgrupa Prince Rama savā Twitter kontā pavēstījusi: «Fonogrammas izmantošana valsts himnas atskaņošanā ir viens no labākajiem konceptuālās mākslas darbiem, kas pēdējā laikā ir redzēti.» Par citiem dziedātājiem, kas pasākumā uzstājās, nav šaubu, ka viņi patiešām dziedāja.

Bejonsas preses pārstāvji vakar atteicās šo jautājumu komentēt. Baltā nama preses sekretārs uz Washington Post jautājumu saistībā ar Bejonsas uzstāšanos atbildējis: «Priecājos, ka interesējaties par patiesi nozīmīgajiem dienas notikumiem.» Savukārt jokdari ironizēja, ka, iespējams, arī viss pārējais, kas inaugurācijas ceremonijā notika, ir bijusi tika mutes plātīšana – tai skaitā prezidenta runa. Turklāt šajos jokos ir arī patiesība: inaugurācijas pasākumam pirmdien bija tikai ceremoniāla loma, jo oficiālā zvēresta nodošana notika jau svētdien Baltajā namā.

Taču, ja arī apstiprināsies, ka Bejonsa nav dziedājusi dzīvajā, šis nav pirmais gadījums, kad uzmanību ir piesaistījis fonogrammas izmantojums. Kā vēsta Washington Post, vienīgais pārsteigums ir tāds, ka šāda situācija tik daudzus pārsteigusi. 2009. gadā B. Obamas inaugurācijas ceremonijas laikā čellists Jojo Ma nespēlēja pa īstam, jo vējš un gaisa temperatūra tanī laikā būtu nozīmīgi ietekmējuši viņa spējas uzstāties. Ir zināmi arī citi gadījumi. ASV Nacionālās futbola asociācijas čempionātā Super Bowl, kura pārraides televīzijā piesaista vislielāko auditoriju, šādi gadījumi ir bijuši vairākkārt. 1991. gadā muti kustināja Vitnija Hjūstone, kurai bija uzticēts dziedāt valsts himnu, savukārt pērn līdzīgas baumas parādījās par Madonnas uzstāšanos Super Bowl. Šajā nozarē fonogrammas izmantošana noteiktos apstākļos tiek uzskatīta par normālu parādību, tomēr daudzi mākslinieki to uzskata par krāpšanos. Kad Madonna ieguva BRIT Award balvu par 2004. gada labāko uzstāšanos, viņas kolēģis Eltons Džons retoriski jautāja: «Kopš kura laika lūpu kustināšana tiek uzskatīta par dzīvo uzstāšanos?»

Taču der arī atminēties gadījumus, kur nozīmīgos pasākumos mūziķi ir dziedājuši, taču viņu balsis ir skanējušas tik briesmīgi, ka ideja par fonogrammas izmantošana gūst pat zināmu pievilcību. Pērn rokgrupas Aerosmith vokālists Nacionālās futbola līgas klubu Revens un Patriots spēlē piesaistīja sev uzmanību ar ASV himnas dziedājumu – viņš dažviet ne tikai vienkārši kliedza, bet arī sajauca vārdus.


Написать комментарий