Imigranti bēg no Itālijas

foto: db.lv
foto: db.lv

Ekonomiskās krīzes nomocīto Itāliju atstāj imigranti, kas valstī bija ieradušies darba meklējumos. Visvairāk no Itālijas aizbrauc ķīnieši, atgriežoties savā dzimtenē, kur ekonomiskā situācija tikmēr ir uzlabojusies, vai dodas meklēt labāku dzīvi citur, vēsta laikraksts Latvijas Avīze.

Ķīniešu aizbraukšana visvairāk esot jūtama Romā un tekstilrūpniecības pilsētiņā Prato. Aizbraucēji sūdzoties ne vien par bezdarbu un nodokļu pieaugumu, bet arī par itāliešu rasismu.

Romas vēsturiskajā ķīniešu rajonā ap Vitorio laukumu daudzu veikalu žalūzijas paliekot nolaistas visu dienu. No turienes jau aizbraukuši vismaz 3000 vietējo ķīniešu, un visvairāk braucot prom tieši pirmie imigranti, kas nodzīvojuši Itālijā divdesmit un vairāk gadus. Daži aizbraucot pavisam, citi pieļaujot iespēju pēc laika atgriezties, ja situācija uzlabosies. Vismazāk tiek slēgti restorāni, bet visvairāk, pēc vietējās ķīniešu biedrības datiem, krīzi cieš apģērbu un saimniecības preču veikali, raksta laikraksts.

Arī Ķīnas vēstniecība Romā esot pamanījusi notiekošo. Padomnieks Jao atzinis: «Jā, daudzi brauc prom, taču daudzi no tiem domā arī atgriezties, ja Itālijas ekonomika atgūsies. Ne šogad un ne 2014. gadā, šie nesolās būt labi gadi. Bet tie, kam ir uzturēšanās atļauja Itālijā, nevēlas to vienkārši izmest. Vairāk aizbrauc vecie cilvēki un otrā imigrantu paaudze. Viņus pievilina Ķīnas ekonomika, kas šobrīd piedzīvo ziedu laikus. Daļa pārceļas uz Dienvidameriku vai Āfriku, kur atrod jaunas iespējas.»

Bagātajos gados ķīniešu strādnieks Prato tekstilrūpnīcās pelnījis 15 000 līdz 30 000 eiro gadā, strādājot 14 – 15 stundas dienā, jo ķīnieši, kas uz Itāliju atbraukuši pelnīt, labprāt strādājuši virsstundas. Tagad algas ir sarukušas, jo rūpnīcas bieži stāv dīkā. Pilsētiņā pasliktinājusies kriminālā situācija.


Написать комментарий